Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

USA a Kuba chcú normalizovať vzťahy, USA otvoria ambasádu na Kube

Americký prezident Barack Obama (vľavo) a kubánsky prezident Raúl Castro si podávajú ruky na smútočnej rozlúčke s bývalým juhoafrickým prezidentom a bojovníkom proti apartheidu Nelsonom Mandelom na štadióne FNB v černošskej štvrti Soweto v Johannesburgu 10. decembra 2013, kde sa v roku 2010 konalo finále majstrovstiev sveta vo futbale. Foto: TASR/AP

Spojené štáty plánujú otvoriť ambasádu na Kube v rámci otvorenia rozhovorov o normalizácii vzťahov s touto krajinou, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Washington 17. decembra (TASR) - Spojené štáty plánujú otvoriť ambasádu na Kube v rámci otvorenia rozhovorov o normalizácii vzťahov s touto krajinou, informovala dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov. Tí zdôraznili, že ide o najvýznamnejšiu zmenu v americkej politike voči komunistickej krajine po desaťročiach.

Zmenu politiky oznámi dnes na poludnie miestneho času (18.00 h SEČ) z Bieleho domu prezident Barack Obama. V rovnakom čase vystúpi na Kube prezident Raúl Castro, informovala AP.

Podľa jej zdrojov Obama uvoľní vyše 50-ročné obchodné embargo voči Kube a cestovné obmedzenia, ktoré bránia väčšine Američanov v návšteve ostrova. Obe krajiny sú ideologickými nepriateľmi od revolúcie z roku 1959, ktorou sa dostal k moci Fidel Castro.

Prekvapivej správe dnes predchádzalo prepustenie amerického humanitárneho pracovníka Alana Grossa po piatich rokoch v kubánskom väzení. Gross, ktorého kubánska vláda prepustila z humanitárnych dôvodov na žiadosť Spojených štátov, už odletel do USA. Jeho lietadlo by malo pristáť na vojenskej Andrewsovej leteckej základni pri Washingtone do 18.00 h SEČ, uviedol senátor Richard Durbin. Podľa televízie CNN vláda v Havane prepustila tiež človeka pracujúceho pre americké tajné služby a USA prepustili troch kubánskych tajných agentov.

Grossa, ktorý má 65 rokov, zatkli na Kube 3. decembra 2009 a neskôr odsúdili na 15 rokov väzenia za dovoz zakázanej technológie a snahu tajne poskytnúť prístup na internet židovským skupinám na ostrove, kde pracoval ako sprostredkovateľ pre Agentúru USA pre medzinárodný rozvoj (USAID). Podľa rodiny sa v kubánskom väzení značne zhoršil jeho zdravotný stav.

Pápež František blahoželal dnes vládam Spojených štátov a Kuby k "historickému rozhodnutiu" obnoviť diplomatické styky. Vatikán súčasne oznámil, že je pripravený ďalej podporovať posilňovanie ich bilaterálnych vzťahov.

Vatikán vo vyhlásení tiež potvrdil, že jeho diplomati pomáhali sprostredkovať rozhovory medzi oboma stranami, ktoré viedli k "riešeniam prijateľným pre obe strany", informovali agentúry Reuters a DPA.

František v posledných mesiacoch napísal listy prezidentom USA Barackovi Obamovi a Kuby Raúlovi Castrovi a "vyzval ich na vyriešenie humanitárnych otázok spoločného záujmu, vrátane situácie určitých väzňov, aby sa začala nová fáza vo vzťahoch" medzi USA a Kubou. Vo Vatikáne privítali delegácie oboch krajín v októbri.