Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

USA a Nový Zéland rozširujú vojenskú spoluprácu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vojenské lode oboch štátov uskutočnili v tomto roku spoločné manévre, prvé za uplynulé dve desaťročia.

Wellington 20. júna (TASR) - Spojené štáty a Nový Zéland podpísali dnes dohodu o posilnení vojenskej spolupráce v ázijsko-tichomorskom regióne.

Obe krajiny chcú viesť pravidelný dialóg na vysokej úrovni a spolupracovať pri námornej bezpečnosti, v boji s terorizmom a mierových operáciách.

Dokument podpísali vo Washingtone ministri obrany USA a Nového Zélandu Leon Panetta a Jonathan Coleman, uviedla agentúra Reuters.

"Táto dohoda na vysokej úrovni uznáva významnú bezpečnostnú spoluprácu, ktorá existuje medzi Novým Zélandom a USA v rámci našej nezávislej zahraničnej politiky a snaží sa stavať na tejto spolupráci v ďalších rokoch," povedal Coleman.

Najnovšia dohoda nazvaná Washingtonská deklarácia nasleduje po podobnom dokumente z roku 2010, ktorý otvoril dvere pre obnovené dvojstranné vojenské vzťahy, prerušené v polovici 80. rokov, keď sa Nový Zéland vyhlásil za bezjadrovú krajinu.

Washington odvolal svoj zákaz vojenských kontaktov medzi krajinami, čo umožnilo, aby americkí vojaci uskutočňovali výcvik na Novom Zélande. Vojenské lode oboch štátov uskutočnili v tomto roku spoločné manévre, prvé za uplynulé dve desaťročia.

USA rozširujú vojenské vzťahy aj s Austráliou, čo mnohí považujú za pokus vyvažovať rastúci vplyv Číny v tichomorskom regióne.