Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA a spojenci požadujú reakciu OSN na raketové skúšky Iránu

Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, archívne foto Foto: TASR/AP

Pan Ki-mun dnes novinárom v Ženeve povedal, že iránske balistické strely vyvolávajú znepokojenie, je však na svetových veľmociach, aby rozhodli o prípadnom uvalení nových sankcií.

New York 30. marca (TASR) - Spojené štáty a tri spojenecké krajiny požadujú zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, ktorého výsledkom by mala byť reakcia na nedávne skúšky balistických rakiet v Iráne. Tie ich totiž považujú za "destabilizujúce a provokatívne" konanie, ktoré je v rozpore s príslušnou rezolúciou OSN, informovala dnes agentúra AP.

Podľa dokumentu vypracovaného zástupcami USA, Británie, Francúzska a Nemecka sú testované rakety krátkeho a stredného doletu "vo svojej podstate schopné niesť jadrové zbrane", zatiaľ čo rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN prijatá po vlaňajšom uzavretí dohody o iránskom jadrovom programe vyzýva Teherán, aby neodpaľoval žiadne balistické rakety s takouto schopnosťou.

Bezpečnostná rada sa raketovými skúškami Iránu zaoberala už 14. marca. Rusko ako jeden z jej stálych členov s právom veta sa však vtedy vyjadrilo, že príslušná rezolúcia nebola porušená, keďže obsiahnutá "výzva" nemôže byť chápaná ako požiadavka. Akékoľvek ďalšie kroky zo strany tohto výkonného orgánu OSN sú tak nepravdepodobné, konštatuje AP.

Iránske zastúpenie pri OSN v tejto súvislosti zopakovalo tvrdenie, že Teherán "sa nikdy nesnažil získať jadrové zbrane a nebude sa o to nikdy snažiť ani v budúcnosti". Najnovšie skúšky označilo za "súčasť pokračujúceho úsilia iránskych ozbrojených síl posilniť svoje legitímne obranné schopnosti".

Uvedená štvorica krajín zaslala svoju správu španielskemu veľvyslancovi pri OSN, ktorý bol určený Bezpečnostnou radou ako prijímateľ hlásení týkajúcich sa dodržiavania príslušnej rezolúcie zo strany Iránu. Predkladatelia požadujú v tejto súvislosti vyjadrenie generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna a "primerané reakcie" Bezpečnostnej rady.

Iniciatívu proti Iránu privítal veľvyslanec Izraela pri OSN Danny Danon, podľa ktorého "nepriateľstvo Iránu voči Izraelu musí mať dôsledky" a medzinárodné spoločenstvo musí "uvaliť sankcie na iránsky režim".

Pan Ki-mun dnes novinárom v Ženeve povedal, že iránske balistické strely vyvolávajú "znepokojenie", je však na svetových veľmociach, aby rozhodli o prípadnom uvalení nových sankcií, uviedla agentúra Reuters.

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes vyhlásil, že budúcnosť Iránu spočíva práve v jeho raketách. Podľa citátu zverejneného na jeho internetovej stránke, ktorý prevzala agentúra Reuters, sú "tí, čo si myslia, že budúcnosť je v rokovaniach, a nie v raketách, buď ignoranti, alebo zradcovia".