Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

USA a Spojené kráľovstvo rozšírili zákaz dovozu ruských kovov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najnovší zákaz sa vzťahuje na dovoz výrobkov vyrobených z hliníka, medi a niklu, vysvetlilo americké ministerstvo financií.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 13. apríla (TASR) - Spojené štáty a Spojené kráľovstvo v piatok prijali spoločné opatrenie rozširujúce zákaz dovozu kovových výrobkov ruského pôvodu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Najnovší zákaz sa vzťahuje na dovoz výrobkov vyrobených z hliníka, medi a niklu, vysvetlilo americké ministerstvo financií. Zároveň obmedzuje obchodovanie s týmito kovmi na svetových burzách a v mimoburzovom obchodovaní s derivátmi, pričom nadväzuje na predchádzajúce opatrenia tohto druhu prijaté vládami USA a Spojeného kráľovstva.

"Naše nové zákazy týkajúce sa kľúčových kovov budú v koordinácii s našimi partnermi v Spojenom kráľovstve naďalej zamerané na príjmy, ktoré môže Rusko získať na pokračovanie svojej brutálnej vojny proti Ukrajine," uviedla vo vyhlásení americká ministerka financií Janet Yellenová.

Britský minister financií Jeremy Hunt v tejto súvislosti poznamenal, že "znemožnenie Putinovej schopnosti viesť nezákonnú vojnu na Ukrajine dosiahneme lepšie, keď budeme konať spolu s našimi spojencami".

Kovy sú po energetických surovinách druhou najväčšou exportnou komoditou Ruska, hoci hodnota ich vývozu sa podľa vlády Spojeného kráľovstva znížila z 25 miliárd amerických dolárov v roku 2022 na 15 miliárd dolárov v minulom roku.