Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA a Turecko chcú zmierniť napätie okolo Sýrie

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson (vľavo) pózuje so svojím tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušogluom počas ich stretnutia v Ankare 16. februára 2018. Foto: TASR/AP

Turecký minister zahraničných vecí Čavušoglu novinárom povedal, že s Tillersonom sa dohodol na vytvorení mechanizmov pre riešenie série bilaterálnych sporov.

Ankara 16. februára (TASR) - Turecko a Spojené štáty dosiahli "zhodu na normalizácii" svojich vzťahov, oznámil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v piatok po stretnutí s americkým rezortným partnerom Rexom Tillersonom.

Schôdzka šéfov diplomacie bola zameraná na zmierňovanie napätia medzi oboma spojencami z NATO, ktorých vzťahy sa dostali na najhoršiu úroveň za niekoľko rokov. Čavušoglu novinárom povedal, že s Tillersonom sa dohodol na vytvorení "mechanizmov" pre riešenie série bilaterálnych sporov.

Rozhovory sa sústredili na plány Washingtonu pokračovať v podpore sýrskych kurdských milícií, proti čomu dôrazne protestuje Ankara, ako aj na turecké vojenské operácie v kurdských oblastiach na severe Sýrie, informuje agentúra AP.

K budove, kde sa stretnutie konalo, pochodovali počas rokovaní ministrov desiatky tureckých demonštrantov. Mávajúc tureckými vlajkami protestovali proti podpore USA pre milície sýrskych Kurdov, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG).

Turecko považuje YPG za teroristickú skupinu spojenú s kurdskými povstalcami na svojom území. Pre Spojené štáty sú však tieto oddiely hlavným - a podľa vyjadrení z Washingtonu najefektívnejším - spojencom v bojoch proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii.

Tillerson sa počas návštevy Turecka vo štvrtok večer stretol s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Rokovania, ktoré trvali viac než tri hodiny, označili obe strany následne za prínosné, aj keď nepriniesli konkrétne výsledky.

Erdoganova kancelária oznámila, že rozhovory sa týkali regionálneho vývoja, boja proti terorizmu a bilaterálnych vzťahov. "Očakávania a priority Turecko v týchto otázkach boli jasne tlmočené," uviedla kancelária v krátkom vyhlásení. Americké stanovisko po stretnutí hovorí o "produktívnom a otvorenom rozhovore o vzájomne prospešnej ceste vpred v americko-tureckom vzťahu".