Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Aktivisti protestovali proti výstavbe múru na mexických hraniciach

Ilustračné foto Foto: TASR AP

Administratíva prezidenta D. Trumpa v rámci svojej migračnej priority voči Mexiku plánuje postaviť nepreniknuteľný múr po celej dĺžke hranice medzi USA a Mexikom.

Mission 13. augusta (TASR) - Stovky demonštrantov v bielych tričkách sa v sobotu za spevu piesní v anglickom a španielskom jazyku zúčastnili v Rio Grande Valley v štáte Texas prvého významného protestu proti výstavbe múru, ktorý chce vláda Spojených štátov vybudovať pozdĺž rieky Rio Grande oddeľujúcej Texas a Mexiko. Informovala o tom agentúra AP.

Trumpova administratíva v rámci svojej migračnej priority voči Mexiku plánuje postaviť nepreniknuteľný múr po celej dĺžke hranice medzi USA a Mexikom (3200 kilometrov). Na výstavbu múra je vyčlenených 1,6 miliardy dolárov (1,37 miliardy eur). Múr v Rio Grande Valley s dĺžkou 97 kilometrov je súčasťou Trumpovho plánu.

Duchovní, farmári i ďalší účastníci protestu sú si vedomí toho, že sa im pravdepodobne nepodarí zastaviť projekt výstavby úplne, ale pevne veria, že sa im podarí upriamiť pozornosť krajiny na túto záležitosť, a že uspejú aspoň u tých zákonodarcov, ktorí ešte financovanie projektu nepodpísali.

"Možno sme malí a zanedbateľní..., ale keď sa naše hlasy spoja, keď sa zomkneme ako spoločenstvo, aby sme sa pokúsili získať hlas tam vyššie, musíme len dúfať, že budeme vypočutí," vyhlásil jeden z aktivistov, Anthoney Saenz, 19-ročný rodák z Rio Grande Valley.