Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

USA: Aktivujeme rozmiestnenie obranných systémov na Blízkom východe

Na snímke americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Austin však nešpecifikoval, koľko ďalších amerických vojakov bude nasadených v danom regióne.

Washington 22. októbra (TASR) - Pentagón v sobotu zvýšil svoju vojenskú pripravenosť na Blízkom východe, nariadil aktiváciu systémov protivzdušnej obrany "v celom" regióne a upozornil ďalšie americké sily, že môžu byť čoskoro nasadené.

TASR správu prevzala z tlačových agentúr AFP a DPA.

Americký minister obrany Lloyd Austin vo vyhlásení uviedol, že tieto kroky sú reakciou na "nedávnu eskaláciu zo strany Iránu a jeho zástupných síl na celom Blízkom východe".

Austin však nešpecifikoval, koľko ďalších amerických vojakov bude nasadených v danom regióne.

USA presúvajú do východného Stredomoria ďalšie zbraňové systémy v súvislosti s hroziacou eskaláciou násilia na Blízkom východe, uviedol Pentagón.

Austin zdôraznil, že "aktivoval rozmiestnenie batérie terminálnej výškovej obrany (Terminal High Altitude Area Defense - THAAD), ako aj ďalších práporov Patriot na miesta v celom regióne s cieľom zvýšiť ochranu amerických síl".

Spojené štáty už predtým vyslali do východného Stredomoria dve lietadlové lode a ich úderné skupiny ako odradzujúci prostriedok po teroristickom útoku palestínskeho islamistického hnutia Hamas na Izrael, ku ktorému došlo 7. októbra.

Austin uviedol, že rozhodnutie "ešte viac posilniť pozíciu ministerstva obrany v regióne" nasledovalo po rozhovoroch s prezidentom USA Joeom Bidenom.

"Tieto kroky posilnia regionálne odradzujúce úsilie, zvýšia ochranu síl USA v danej oblasti a pomôžu pri obrane Izraela,"
uviedol šéf silového rezortu.

Od útoku židovský štát letecky útočí na ciele Hamasu v pásme Gazy a pred očakávanou pozemnou ofenzívou v Gaze zmobilizoval státisíce vojenských záložníkov.

Pri tomto veľkom koordinovanom útoku zahynulo v Izraeli vyše 1400 ľudí, z toho viac ako 1000 civilistov. Približne 200 ľudí bolo unesených - militanti ich držia v zajatí v Gaze.

Počet Palestínčanov zabitých pri izraelských odvetných útokoch v pásme Gazy stúpol na 4385, uviedlo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.