Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Amerického vojaka zabila bomba v severnom Iraku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Americká armáda bližšie podrobnosti neuviedla a z Washingtonu zatiaľ neprišlo žiadne stanovisko k otázke, či jeho smrť súvisí s ofenzívou na severoiracké mesto Mósul.

Bagdad 21. októbra (TASR) - Americký vojak zomrel vo štvrtok v dôsledku zranení, ktoré utrpel pri výbuchu bomby v severnom Iraku, oznámila armáda Spojených štátov. Bližšie podrobnosti neuviedla a z Washingtonu zatiaľ neprišlo žiadne stanovisko k otázke, či jeho smrť súvisí s ofenzívou na severoiracké mesto Mósul.

Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Ide o prvého amerického vojaka, ktorý zomrel pri bojoch v Iraku od spustenia rozsiahlej vojenskej operácie zameranej na opätovné dobytie Mósulu z rúk teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Ofenzívu vedú iracké sily, v rámci ktorých pôsobí vyše 100 príslušníkov amerických špeciálnych jednotiek, pričom stovky ďalších podporujú operácie zo základní, uviedla AP.

Armáda ani ministerstvo obrany USA neuviedli, či sa zmienený vojak zúčastňoval na ofenzíve. Zranenia, ktorým podľahol, utrpel pri explózii tzv. improvizovaného výbušného zariadenia.

V Iraku zahynuli traja ďalší americkí vojaci, odkedy Spojenými štátmi vedená vojenská koalícia začala v auguste 2014 podnikať letecké útoky proti IS.

Začiatkom tohto mesiaca bolo podľa Pentagónu v Iraku 4565 amerických vojakov. K tomuto počtu nepatrí ďalších 1500 vojakov, ktorí sú v krajine v "dočasnej službe" a ktorých počty sa každý deň menia, vyplýva z vyjadrení amerických činiteľov.