Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Arizona a Texas vysielajú na stráženie hraníc s Mexikom 400 vojakov

Guvernér Arizony Doug Ducey podľa agentúry AP potvrdil nasadenie približne 150 mužov. Texaská Národná garda oznámila, že na stráženie hraníc už vojakov vyslala a počas nasledujúcich 72 hodín plánuje umiestniť 250 vojakov. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump nedávno podpísal nariadenie o vyslaní Národnej gardy na hranicu s Mexikom v rámci boja s ilegálnou migráciou.

Phoenix 7. apríla (TASR) - Americké štáty Arizona a Texas vyšlú budúci týždeň na americko-mexickú hranicu 400 príslušníkov národnej gardy. Ide o reakciu na výzvu prezidenta Donalda Trumpa, ktorý žiadal nasadiť vojakov na boj proti obchodovaniu s drogami a nelegálnemu prisťahovalectvu.

Guvernér Arizony Doug Ducey podľa agentúry AP potvrdil nasadenie približne 150 mužov. Texaská Národná garda oznámila, že na stráženie hraníc už vojakov vyslala a počas nasledujúcich 72 hodín plánuje umiestniť 250 vojakov.

Minister obrany James Mattis v piatok večer miestneho času schválil platy pre až 4000 príslušníkov Národnej gardy z rozpočtu Pentagónu do konca septembra.

Americký prezident Donald Trump v stredu podpísal nariadenie o vyslaní Národnej gardy na hranicu s Mexikom v rámci boja s ilegálnou migráciou. "Situácia na hranici dosiahla krízový bod," uviedol Trump. Šéf Bieleho domu vyzval, aby bolo na stráženie mexicko-americkej hranice nasadených 2000-4000 príslušníkov Národnej gardy.

Podľa nariadenia musí ministerstvo obrany podporovať ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť pri zabezpečovaní južnej hranice USA tak, aby sa zastavil prílev ľudí a drog.