Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Americký Arkansas sa priblížil k prvým popravám po desiatich rokoch

Ilustračné foto Foto: TASR

Štát Arkansas smeruje k vykonaniu prvých popráv od roku 2005.

Little Rock 2. septembra (TASR) - Desaťročné pozastavenie výkonu trestov smrti v americkom štáte Arkansas sa priblížilo ku koncu, keď štátna generálna prokurátorka Leslie Rutledgeová oficiálne požiadala guvernéra Asu Hutchinsona, aby stanovil termíny popráv ôsmich odsúdencov, ktorí vyčerpali všetky možnosti odvolania.

"Títo jednotlivci boli odsúdení na smrť za ohavné zločiny, ktoré spáchali. Je už dávno načase, aby boli rozsudky vykonané a spravodlivosti učinené zadosť," uviedla Rutledgeová vo vyhlásení.

Rutledgeová i Hutchinson sú republikáni, uvádza v správe agentúra Reuters. Štátny zákon vyžaduje, aby generálny prokurátor osvedčil, že odsúdení už nemajú ďalšiu možnosť odvolania, kým môže guvernér stanoviť dátum popravy.

Uvedení ôsmi väzni, ktorých odsúdili za vraždy, patria k celkovo 34 odsúdencom v celách smrti v Arkansase. Všetci sú muži.

Arkansas smeruje k vykonaniu prvých popráv od roku 2005 aj v čase, keď iné štáty USA od nich upúšťajú a verejná podpora trestu smrti klesá.

Nebraska sa v máji stala prvým americkým štátom s prevahou republikánov od roku 1973, ktorý zrušil trest smrti, keď tamojší zákonodarcovia prehlasovali guvernérovo veto príslušného zákona.

Trest smrti dosiaľ zrušilo 19 z 50 štátov USA, vyplýva z údajov organizácie Informačné centrum pre trest smrti (DPIC).

Arkansas je jediným štátom na juhu USA, v ktorom v posledných rokoch nevykonali žiadnu popravu. Dôvodom boli najmä právne a politické spory okolo postupu pri popravách a odkladu výkonu trestu smrti v prípade niektorých väzňov. V auguste miestni predstavitelia oznámili, že štát zakúpil látky, ktoré plánuje použiť v smrtiacich injekciách.