Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Americká armáda vyslala na cvičenie do Lotyšska bezpilotné lietadlá

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spojené štáty sa zaoberajú návrhmi na umiestnenie výzbroje vo viacerých východoeurópskych krajinách.

Washington 1. septembra (TASR) - Americké vzdušné sily vyslali dve zo svojich bezposádkových pozorovacích lietadiel a 70 svojich letcov na výcvikovú misiu do Lotyšska. Agentúra Reuters o tom dnes informovala s odkazom na vyhlásenie ministerstva obrany Spojených štátov.

Nasadenie strojov typu MQ-1 Predator na leteckej základni Lielvarde v strednej časti Lotyšska počas uplynulého víkendu je podľa vyhlásenia hovorcu amerického rezortu obrany Jeffa Davisa prvým prípadom, keď Washington poslal takzvané drony na cvičenia v tejto pobaltskej krajine.

"Toto dočasné nasadenie lietadiel a personálu... otestuje schopnosť jednotky používať predsunuté diaľkovo pilotované lietadlá a uskutočňovať letecké operácie, v snahe ubezpečiť našich lotyšských spojencov, spojencov v NATO a európskych partnerov o našom záväzku voči regionálnej bezpečnosti a stabilite," uviedlo vo vyhlásení velenie amerických síl v Európe.

Podľa agentúry Reuters sa Spojené štáty zaoberajú návrhmi na umiestnenie výzbroje vo viacerých východoeurópskych krajinách, kde by ju mohli použiť ich vojaci v prípade útoku na východnej hranici NATO. Rusko takýto zámer hodnotí ako agresívny a v prípade uskutočnenia hrozí odvetnými krokmi.