Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Babiš rokoval s Trumpom v Bielom dome. Daroval mu pištoľ

Americký prezident Donald Trump (vpravo) si podáva ruku s českým premiérom Andrejom Babišom počas ich stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 8. marca 2019. Foto: TASR/AP

Prezident USA sa vraj zaujímal aj o rozdelenie Československa a o podobu súčasných vzťahov medzi oboma krajinami.

Washington 7. marca (TASR) - Prezidenta Spojených štátov po ôsmich rokoch navštívil v Bielom dome český premiér. Andreja Babiša s manželkou Monikou tam vo štvrtok privítal Donald Trump s prvou dámou Melaniou. Rokovanie trvalo hodinu a desať minút, informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

Predseda českej vlády prišiel do Bieleho domu o 13.45 h miestneho času (19.45 h SEČ). Po približne hodine a štvrť Trump odprevadil Babiša k vozidlu.

Trump pri privítaní Babiša a jeho manželky Moniky niekoľkokrát zopakoval, že Česká republika je skvelá, silná a inovatívna krajina so silnou armádou, veľkým potenciálom a dobrou schopnosťou bojovať proti kybernetickým hrozbám.

Babiš sa poďakoval za prijatie a návštevu označil za veľkú česť. USA sú podľa neho veľkým spojencom Českej republiky. Babiš spomenul americkú pomoc pri zakladaní Československa pred 100 rokmi a pripomenul, že schôdzka sa koná v deň narodenia prvého československého prezidenta T. G. Masaryka, ktorý mal americkú manželku.

Český premiér povedal prezidentovi Trumpovi, že sledoval jeho prejav o stave únie a že úplne rozumie jeho snahe obnoviť veľkosť Ameriky. "Ja chcem to isté urobiť s Českou republikou," vyhlásil Babiš. Pripomenul tiež, že prešlo 20 rokov od vstupu ČR do NATO, kde sú oba štáty spojencami v boji proti terorizmu. Babiš dodal, prekvitá aj vzájomný obchod a je príležitosť tieto spoločné vzťahy ďalej rozvíjať.

Šéf Bieleho domu ukončil privítanie zopakovaním pochvaly Česka ako skvelej krajiny so skvelými ľuďmi, napísal portál Novinky.cz.

Babiš ešte v stredu vysvetľoval, že najdôležitejšie je podľa neho nadviazať s Trumpom osobnejší kontakt - je to dôležité v politike aj v biznise.

Po stretnutí, naplánovanom na 20 minút, sa obe dámy vybrali do západného krídla a k obom lídrom sa pripojili ďalší delegáti. Zasadli na dvojstranné rokovanie, ktoré trvalo okolo 40 minút.

K Trumpovi sa pripojili špičky jeho administratívy - viceprezident Mike Pence, šéf diplomacie Mike Pompeo, poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton a minister pre energetiku Rick Perry.

Babiš vníma návštevu ako reštart "našich vzťahov s USA".

Za Česko bol v Bielom dome naposledy v roku 2011 premiér Petr Nečas na pozvanie Baracka Obamu.

Aj samotný Trump mal českú manželku - v roku 1977 sa oženil s Ivanou Zelníčkovou (narodenou v Zlíne), bývalou lyžiarkou a modelkou. Z Ivany Trumpovej sa v USA stala úspešná podnikateľka. Prezident a Trumpová majú spolu tri deti: Donalda Jr, Ivanku a Erica. Rozviedli sa v roku 1992.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) presviedčal amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby nezavádzal dovozné clá na produkty automobilového priemyslu z Európy. Témou ich štvrtkovej schôdzky v Bielom dome bol aj vývoz amerického skvapalneného plynu do Európy. Babiš, ktorý Trumpa obdaroval špeciálne vyrobenou zbraňou, je prvým českým premiérom na bilaterálnej návšteve v Bielom dome od roku 2011, informovala česká spravodajská televízia ČT24.

Babiš povedal, že rokovania s prezidentom boli veľmi konkrétne, Trump mal vraj skvelú náladu a je to výborný spoločník. "Myslím si, že som s pánom prezidentom nadviazal celkom dobrý osobný vzťah," povedal premiér. Zopakoval české pozvanie pre Trumpa aj jeho dcéru Ivanku. S tou sa mal možnosť zoznámiť. Trump však nepovedal, že by sa do Česka chystal.

"Apeloval som na pána prezidenta, že by nebolo dobré, ak by zavádzal clá na autá, že by to poškodilo našu ekonomiku," uviedol Babiš. Trump mu vraj povedal, že rokovania s EÚ sú ťažké a postupujú pomaly - na rozdiel od rokovaní s Čínou.

Babiš ukazoval prezidentovi graf, z ktorého je zrejmé české zvyšovanie výdavkov na obranu, čo je dlhodobá požiadavka Trumpa voči partnerom v NATO. Prišla reč aj na nákup vrtuľníkov pre českú armádu. "Pre nás je hlavne dôležité, aby sme dostali dobrú cenu," zdôraznil Babiš. Hovorili tiež o kybernetickej bezpečnosti.

Témou bola aj vojna v Sýrii. Babiš povedal svoj názor, že Spojené štáty by sa mali podieľať na návrate utečencov do tejto krajiny. "V ilegálnej migrácii si rozumieme, na to máme rovnaký názor," povedal.

Hovorili aj o energetických témach, predovšetkým o plynovodoch a skvapalnenom plyne, ktorý Spojené štáty čoraz viac vyvážajú do Európy. Babiš prezidentovi povedal, že ten zatiaľ nie je príliš konkurencieschopný. Potom mu vysvetlil svoj názor, že závislosť od dodávok plynu z Ruska nie je jednostranná. "Otázka je, kto koho viac potrebuje. V tom prípade (prerušenie dodávok) by Rusko podľa môjho názoru aj zbankrotovalo," povedal český premiér.

Hovorilo sa aj o téme jadrovej energetiky. "To sme spomenuli krátko," povedal Babiš. Informoval americkú stranu, že vláda sa musí na súťaž ešte len pripraviť. Bude vraj transparentná a Westinghouse má pri možnej stavbe nových jadrových blokov tiež šancu.

Trump sa vraj zaujímal aj o rozdelenie Československa a o podobu súčasných vzťahov medzi oboma krajinami.

Babiš sa ešte na krátkom úvodnom stretnutí pred novinármi poďakoval za privítanie a pripomenul, že obe krajiny sú spojencami od doby, keď USA v roku 1918 pomohli vzniku Československa. "Rozumiem plánu, ako obnoviť veľkosť Ameriky," pripomenul český premiér hlavné Trumpove politické heslo. "Ja chcem to isté urobiť s Českou republikou," dodal.

Prezident potom ocenil Česko ako inovatívnu krajinu, ktorá je schopná dobre bojovať proti kybernetickým hrozbám. "Je to veľmi bezpečná krajina, má silnú armádu, silných ľudí," zhrnul Trump.

Premiér na schôdzke obdaroval Trumpa pištoľou CZ 75 z unikátnej série Republika zhotovenej pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa. Česká zbrojovka vyrobila celkovo 100 kusov. Zbraň má špeciálne výrobné číslo 1946, čo je rok narodenia amerického prezidenta. Pri výrobe pištole bolo použité aj 24-karátové zlato. Prezident Trump dostal darček od českého premiéra v špeciálnej drevenej kazete s venovaním.

Po stretnutí Babiša s Trumpom bolo zverejnené spoločné vyhlásenie. V ňom sa uvádza, že USA a ČR podporujú suverenitu Ukrajiny rovnako ako pokračovanie sankcií proti Rusku.