Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Rukojemnícka dráma v americkej Louisiane skončila zastrelením útočníka

Policajti stoja pred budovou banky, kde sa prepad odohral Foto: TASR/AP

Podľa zistení vyšetrovateľov nešlo o pokus o bankovú lúpež, ale o vopred plánovaný útok, motivovaný psychickým ochorením páchateľa.

Washington 14. augusta (TASR) - Policajti v americkom štáte Louisiana zastrelili v noci nadnes muža, ktorý v miestnej banke zadržiaval troch rukojemníkov. Útočník ešte stihol ťažko zraniť dve obete, informovala agentúra AP.

Dvadsaťročný Fuaed Abdo Ahmed, ozbrojený ručnou strelnou zbraňou a puškou, vnikol do pobočky Tensas State Bank v mestečku St. Joseph v utorok okolo poludnia. Zadržal pritom troch zamestnancov banky - jedného muža a dve ženy, z ktorých jednu následne prepustil.

Neskôr, počas vyjednávania s políciou, vyhlásil, že sa chystá zabiť oboch zvyšných rukojemníkov. Do budovy preto po 12 hodinách vtrhlo špeciálne policajné komando SWAT, ktoré útočníka počas prestrelky zlikvidovalo.

Pred smrťou však ešte postrelil rukojemníkov do hornej časti tela. Oboch previezli do nemocnice v kritickom stave.

Podľa zistení vyšetrovateľov nešlo o pokus o bankovú lúpež, ale o vopred plánovaný útok, motivovaný psychickým ochorením páchateľa. Ahmad, v Kalifornii narodený syn jemenských rodičov, podľa nich trpel paranoidnou schizofréniou spojenou s halucináciami a presvedčením, že mu ostatní ľudia ubližujú.