Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA zvažujú rozšíriť bezpečnostné kontroly na ďalšie letiská v cudzine

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pracovníci americkej colnej správy na nich kontrolujú cestujúcich smerujúcich do USA a rozhodujú o tom, či ich vpustia na pôdu Spojených štátov.

Washington 30. mája (TASR) - Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti v piatok uviedlo, že zvažuje rozšírenie svojich predsunutých bezpečnostných kontrol na ďalších 10 zahraničných letísk v deviatich krajinách, prevažne v Európe. Pracovníci americkej colnej správy na nich kontrolujú cestujúcich smerujúcich do USA a rozhodujú o tom, či ich vpustia na pôdu Spojených štátov.

Ministerstvo uviedlo, že začína rokovať o zavedení svojich letiskových bezpečnostných programov v Belgicku, Holandsku, Nórsku, Španielsku, Švédsku, Turecku a na ďalších letiskách v Británii, kde už tieto kontroly realizuje na letiskách Londýn-Heathrow a v Manchestri, ako aj v Japonsku a Dominikánskej republike.

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Predsunuté kontroly sú výhodné pre cestujúcu verejnosť. Zaručujú leteckú a vnútroštátnu bezpečnosť a skracujú čakacie časy po prílete na najvyťaženejšie americké letiská," uviedol vo vyhlásení americký minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson.

Letecké spoločnosti, ktoré lietajú do USA, rozhodnutie podľa agentúry Reuters privítali.