Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Biden navštívil ničivými požiarmi postihnutý havajský ostrov Maui

Americký prezident Joe Biden počas návštevy ostrova Maui v americkom štáte Havaj 21. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Prezidenta USA, ktorý do oblasti postihnutej katastrofou pricestoval spoločne s manželkou Jill Bidenovou, privítal okrem iných aj guvernér Havaja Josh Green.

Maui 22. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden navštívil v pondelok ostrov Maui v americkom štáte Havaj, kde si ničivé lesné požiare v uplynulých dňoch vyžiadali viac než sto obetí na životoch a spôsobili rozsiahle škody. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Prezidenta USA, ktorý do oblasti postihnutej katastrofou pricestoval spoločne s manželkou Jill Bidenovou, privítal okrem iných aj guvernér Havaja Josh Green.

Lesné požiare zachvátili Maui minulý utorok 8. augusta. Spôsobili rozsiahle škody a vyžiadali si evakuáciu množstva ľudí. Najničivejší z nich zdevastoval mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova.

Biden preletel nad oblasťou vrtuľníkom a navštívil aj Lahainu, ktorá mala pred požiarom približne 13.000 obyvateľov. Počas niekoľkohodinovej návštevy sa prezident USA stretol aj s tamojšími záchrannými zložkami, ako aj s preživšími obyvateľmi a predstaviteľmi miestnych úradov, píše DPA.

Počet obetí ničivých lesných požiarov na ostrove Maui medzitým stúpol na najmenej 114, oznámili v nedeľu príslušné úrady s tým, že ich konečný počet môže byť napokon ešte vyšší. Stovky ľudí sú totiž naďalej nezvestné a záchranári so psami naďalej prehľadávajú zvyšky vyhorených budov. Skontrolovať sa medzičasom už podarilo približne 85 percent z nich.

Terčom kritiky sa stala reakcia tamojších úradov na požiare, najmä v súvislosti s tým, že neboli spustené varovné sirény, pripomína DPA.