Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pred Bielym domom možno zriadia kontrolné stanovištia

Agenti kráčajú po trávniku na sverenej strany Bieleho domu v sobotu 20. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Úvahy o sprísnení bezpečnostných opatrení sa objavili po tom, ako v piatok prenikol do sídla amerických prezidentov 42-ročný Omar J. Gonzalez, ktorý sa dostal cez oplotenie pred Bielym domom.

New York 22. septembra (TASR) - Americká tajná služba predbežne uvažuje o tom, že na verejných miestach v okolí washingtonského Bieleho domu zriadi kontrolné stanovištia, na ktorých sa budú vykonávať bezpečnostné kontroly. Informovala o tom agentúra Reuters.

Úvahy o sprísnení bezpečnostných opatrení sa objavili po tom, ako v piatok prenikol do sídla amerických prezidentov 42-ročný Omar J. Gonzalez, ktorý sa dostal cez oplotenie pred Bielym domom, prebehol približne 70 metrov a cez hlavný vchod prenikol dovnútra budovy, kde ho zadržali príslušníci tajnej služby.

Polícia neskôr zistila, že Gonzalez sa do jednej z nastráženejších budov na svete dostal s nožom vo vrecku. Prezident Obama s rodinou sa v čase incidentu v Bielom dome nenachádzal.

Bezprostredne po udalosti nariadila riaditeľka tajnej služby Julia Piersonová sprísnenie bezpečnostných opatrení v okolí Bieleho domu, spočívajúce najmä v zintenzívnení hliadkovania v okolí budovy a montáži dodatočnej monitorovacej techniky pozdĺž obvodového oplotenia budovy. Piersonová zároveň nariadila vyšetrenie incidentu, ktorý si vynútil ojedinelú evakuáciu celého západného krídla budovy. To museli okamžite opustiť všetci zamestnanci a novinári.

Necelých 24 hodín po Gonzalezovom zatknutí došlo pred Bielym k ďalšej mimoriadnej udalosti, keď pred jeho bránou zaparkoval auto mladík, ktorého polícia neskôr identifikovala ako 19-ročného Kevina Carra zo štátu New Jersey. Keďže Carr odmietol miesto pred Bielym domom opustiť, jeho auto museli prehliadnuť pyrotechnici a polícia nakrátko uzavrela okolité ulice.

Podľa washingtonskej polície nič nenasvedčuje tomu, že by medzi oboma incidentmi bola nejaká spojitosť.

Gonzalez by sa mal dnes postaviť pred federálny súd, kde bude čeliť obvineniu z neoprávneného vniknutia do chráneného objektu alebo priestoru so "smrtiacou alebo nebezpečnou" zbraňou.