Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Central Parku si zaspomínali na nedožité narodeniny Johna Lennona

John Lennon Foto: TASR/AP

Pri pamätníku na jeho okraji, ktorý pripomína umelca zavraždeného práve v New Yorku v roku 1980, sa zišlo asi 100 ľudí.

New York 10. októbra (TASR) - Slávny song Johna Lennona Imagine, ale aj beatlesovky ako Get Back alebo With a Little Help of My Friends zazneli v komornom aranžmáne na spomienke na Johna Lennona, ktorej dejiskom bol v piatok popoludní miestneho času Central Park v New Yorku.


Pri pamätníku na jeho okraji, ktorý pripomína umelca zavraždeného práve v New Yorku v roku 1980, sa zišlo asi 100 ľudí.

Celým menom John Winston Lennon, ktorý dostal krstné mená podľa otca Johna Alfreda Lennona a podľa vtedajšieho britského premiéra Winstona Churchilla, vyrastal u matkiných rodičov.

Mal sedem rokov, keď začal vymýšľať básničky a krátke príbehy, ktoré dopĺňal vlastnými kresbami. Bola to teta Mimi, ktorá mu kúpila za 17 libier prvú gitaru. Mladý John spieval v liverpoolskom Svätopeterskom zbore a ten bol vlastne jediným miestom, kde získal základné hudobné vzdelanie.

V roku 1952 ukončil základnú školu a nastúpil do gymnázia Quarry Bank. Tam založil skifflovú skupinu Quarrymen. Tá vystúpila v rámci programu na tradičnom jarmoku vo Wooltone 6. júla 1957 a tu sa John stretol prvýkrát s Paulom McCartneym. Pár dní nato ho vzal do skupiny. V auguste 1958 prišiel George Harrison. Názov Quarrymen zmenili na Long John & The Silver Beatles, potom z názvu vypadlo Long John a v roku 1960 si skrátili názov na Beatles. Posledný člen Ringo Starr si sadol za bicie 18. augusta 1962.

Skupina si v krátkom čase získala veľký počet nezriedka fanatických fanúšikov v rodnej Británii, ale prakticky na celom svete. Beatlemániu si pamätajú všetci pamätníci zo 60. rokov minulého storočia. V apríli 1970 sa Beatles rozišli, avšak John Lennon vydal čoskoro úspešný album Imagine, ktorý viedol rebríčky v Spojených štátoch aj na Britských ostrovoch. Týždenník Melody Maker ho označil za svetový album roka, veľmi priaznivé boli aj ďalšie recenzie.

V pondelok večer 8. decembra 1980, pri návrate z nahrávacieho štúdia do domácej rezidencie Dakota Forum, Lennona oslovil Mark David Chapman a vystrelil naňho šesť rán. Ráno si tento syn bankára a fanúšik Beatles nechal od Johna podpísať album Double Fantasy. Ťažko zraneného Johna doviezla záchranná služba do Roosveltovej nemocnice, lekári mu však už nepomohli.

Predtým musel umelec vynaložiť v súvislosti s drogovými, ale zrejme aj protivojnovými aktivitami kvôli dianiu vo Vietname nemálo úsilia na získanie zelenej karty povoľujúcej mu pobyt v USA.

Lennonova sólová štúdiová diskografia má tak napokon iba 11 titulov vrátane Imagine (1971), Mind Games (1973), Walls and Bridges (1974) a Double Fantasy (1980).