Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

USA budú pokračovať v tlaku na Irán, vyhlásil Biely dom

Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu oznámila, že má blízko k dohode o umožnení monitorovania podozrivých aktivít Iránu.

Washington 23. mája (TASR) - Biely dom označil v utorok avizovanú dohodu o inšpekciách medzi dozornou agentúrou OSN a Iránom za krok vpred. Zdôraznil však, že bude pokračovať v tlaku na Teherán, pokým nedôjde ku konkrétnym krokom k obmedzeniu iránskeho jadrového programu.

"Sľuby sú jedna vec, činy a plnenie záväzkov druhá," povedal hovorca Bieleho domu Jay Carney v predvečer nového kola rozhovorov hlavných veľmocí s Iránom o nukleárnom programe, ktorý je podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) predtým oznámila, že má blízko k dohode o umožnení monitorovania podozrivých aktivít Iránu.

"Je to krok vpred... Predstavuje to krok správnym smerom," povedal Carney. Dodal však, že je predčasné hovoriť o zmiernení sankcií voči Iránu, čo sa týka aj opatrení proti vývozu iránskej ropy, ktoré majú nadobudnúť účinnosť v júli.