Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Cestujúcim z Jordánska budú kontrolovať laptopy cvičené psy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cvičené psy budú okrem Jordánska kontrolovať elektroniku aj na letiskách v Egypte a Maroku.

Ammán 21. marca (TASR) - Ľudia cestujúci do USA lietadlom z Jordánska, Egypta a Maroka budú musieť v dohľadom čase predkladať svoje laptopy a mobily, aby ich skontrolovali psy cvičené na vyhľadávanie výbušnín.

Podľa agentúry AP o tom v stredu informoval Paul Davies, šéf americkej Agentúry na pomoc v boji s terorizmom (ATA), ktorá patrí pod ministerstvo zahraničných vecí USA.

Dodal, že spomínané nové kontroly bude v Jordánsku vykonávať americká jednotka so služobnými psami.

ATA podľa Daviesových slov minie každý rok 300 miliónov dolárov na výcvik a vyzbrojenie policajných útvarov partnerských štátov výmenou za zvýšenú ochranu amerických záujmov v zahraničí.

Davies pre AP uviedol, že vďaka spomínanému výcviku sa v Jordánsku podarilo prekaziť už niekoľko teroristických sprisahaní.

AP dodala, že Jordánsko sa snaží skvalitniť svoj boj proti militantom napr. aj zriadením špeciálnej telefonickej linky pre nahlasovanie podozrení, rozmiestnením bezpečnostných kamier a vytvorením databáz DNA, nábojov a odtlačkov prstov. Americkí školitelia budú teraz svojich partnerov v Jordánsku školiť aj v oblasti počítačovej bezpečnosti.

Cvičené psy budú okrem Jordánska kontrolovať elektroniku aj na letiskách v Egypte a Maroku. Zariadení by sa pritom nemali priamo dotýkať, aby nebolo urazené náboženské cítenie miestneho obyvateľstva. Pes je totiž v islamskom svete všeobecne považovaný na nečisté zviera.