Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf amerických tajných služieb varoval pred terorizmom na domácej pôde

James Clapper, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

James Clapper predniesol správu výročného hodnotenia špionážnych agentúr o tom, ktorým najväčším rizikám sú v súčasnosti vystavené USA.

Washington 9. februára (TASR) - Islamskí militanti budú pokračovať v prípravách sprisahaní namierených voči americkým záujmom v zahraničí a útoky na domácej pôde budú najvážnejšou hrozbou pre Američanov priamo na území krajiny.

Šéf amerických tajných služieb James Clapper to podľa agentúry AP povedal pri príležitosti prednesenia správy výročného hodnotenia špionážnych agentúr o tom, ktorým najväčším rizikám sú v súčasnosti vystavené USA.

Úspech útokov spáchaných na pôde EÚ a USA extrémistami s európskymi a severoamerickými koreňmi môže motivovať ďalších ľudí k takýmto činom, konštatoval Clapper pred senátnym výborom pre ozbrojené služby vo Washingtone.

Clapper ďalej povedal, že Irán si aj naďalej udrží pozíciu štátu najviac podporujúceho terorizmus vo svete a skupiny napojené na al-Káidu budú odolné. Kybernetické ohrozenie USA budú stále predstavovať Čína, Rusko a Severná Kórea, dodal muž, ktorý koordinuje všetky americké tajné služby.