Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Česko nereagovalo na ponuku Američanov na prenájom stíhačiek F-16

Na iliustračnej snímke atíhačka F-16 Foto: TASR/AP

Česko zaujímalo Američanov aj preto, že by im pomohlo aj na Slovensku. Šance Američanov by boli na Slovensku oveľa väčšie, keby si stíhačky F-16 zaobstaralo Česko.

Praha 27. marca (TASR) - Spojené štáty predložili Českej republike ponuku na prenájom štrnástich stíhačiek F-16 C, D, vrátane vybudovania servisného, logistického a výcvikového zázemia. Urobili tak už vlani a naposledy vo februári tohto roku. Podmienky sú identické ako v prípade kontraktu, ktorý potom s ČR uzavreli Švédi pri predĺžení prenájmu lietadiel JAS 39 Gripen. Na americkú ponuku napriek všetkému Praha vôbec nereagovala, napísal dnes server Aktuálně.cz.

ČR by mala teraz Švédom za 12-ročný prenájom zaplatiť - oproti pôvodným takmer 20 miliardám korún - zhruba 15 miliárd a vláda Bohuslava Sobotku s tým začiatkom marca súhlasila. Americká cena je však o šesť miliárd korún nižšia ako švédska.

Redakcii Aktuálně.cz sa podarilo získať dokumenty, v ktorých sa prezident americkej firmy Aero Enterprises David Cannavo obracia na české ministerstvá obrany a financií so spresnením ponúkaného kontraktu. Ppodľa informácií Aktuálně.cz tak urobil v mene Pentagónu a s vedomím veľvyslanectva USA v Prahe.

Okrem už spomínanej výstavby kompletného technického zázemia zahŕňa americká ponuka plný výcvik (preškolenie) pilotov v USA, ktorý by bol uhradený z osobitného podporného fondu Pentagónu určeného na pomoc spojencom NATO. Pentagón by navyše podľa zástupcu firmy Aero Enterprises Stephena Bulboffa, ktorý minulý týždeň v Prahe a Bratislave viedol obchodné rokovania, prispieval zo svojho fondu českému letectvu nielen na výcvik pilotov, ale aj na dodávky náhradných dielov a palivo. Leteckí experti okrem toho upozorňujú na vyššiu schopnosť stíhačiek F-16, vrátane ich modernizačného potenciálu, ktorý gripeny nikdy nedosiahnu.

České ministerstvo reportérom Aktuálně.cz až po opakovaných žiadostiach potvrdilo, že ponuku od firmy Aero Enterprises dostalo (prišla ešte pred rozhodnutím vlády o gripenoch) a pripravuje odpoveď. Hovorca ministerstva Radek Ležatka však nechcel predpovedať, v akom duchu je vyjadrenie rezortu koncipované.

Zložitejšia situácia je na ministerstve obrany, ktoré ani po niekoľkotýždňovom pátraní ponuku Američanov nenašlo. "Nemáme o nej žiadne informácie," povedal hovorca ministerstva obrany Jan Pejšek. Bulboff ale reportérov Aktuálně.cz ubezpečil, že jeho firma rezort obrany oslovila.

"Veľvyslanectvo USA v Prahe nás varovalo, že v Česku len márnime čas a že o gripenoch - bez ohľadu na nesporné výhody, ktoré ponúkame - je dávno vopred rozhodnuté. Boli by sme ale zlí obchodníci, keby sme to aspoň neskúsili. A keď tak nad tým uvažujem, tak nás výsledok vlastne ani veľmi neprekvapil. Nepredpokladali sme, že naša snaha zostane bez akejkoľvek odpovede a že si naše najnovšie návrhy nikto ani nevšimne," uviedol pre Aktuálně.cz Bulboff.

Česko zaujímalo Američanov aj preto, že by im pomohlo aj na Slovensku. Šance Američanov by boli na Slovensku oveľa väčšie, keby si stíhačky F-16 zaobstaralo Česko.

Bez zaujímavosti podľa Aktuálně.cz nie je ani to, že Slováci, ktorým dosluhujú prevádzkovo mimoriadne náročné stíhačky MiG-29, firme Aero Enterprises - na rozdiel od Česka - odpovedali. Z listu, s ktorým sa redaktori Aktuálně.cz oboznámili vyplýva, že Bratislava analyzuje ďalšie kroky, ako v dohľadnom čase zaistiť obranu svojho vzdušného priestoru.

Projekt Američanov o spoločnom servise a prevádzke stíhačiek F-16 v troch susediacich stredoeurópskych krajinách (ČR, Slovensko, Poľsko) je tak v dôsledku mlčania Prahy bezpredmetný.

Slovensko má teraz podľa Aktuálně.cz na výber: buď bude mať americké F-16 ako Poľsko, alebo švédske gripeny ako ČR.

O spoločnom vyzbrojení vzdušných síl stíhačkami Gripen so Slovenskom už niekoľkokrát rokoval aj predchádzajúci český minister obrany Vlastimil Picek, pretože podľa neho by to logicky znížilo náklady na obranu vzdušného priestoru oboch krajín, pričom Česi by dali k dispozícii výcvikové a simulačné centrum v Pardubiciach, a navyše by sa so Slovenskom mohli striedať pri ochrane svojich vzdušných priestorov.

Ako však upozorňuje Stephen Bulboff, rovnaký argument by platil o to viac, keby stíhačky F-16 prevádzkovali Poľsko, Slovensko a ČR.