Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA: Cruz a Rubio útočili v televíznej debate na Trumpa

Cruz a Rubio v televíznej diskusii, ktorá sa konala v Houstone v štáte Texas Foto: TASR/AP

Obaja senátori realitnému magnátovi vyčítali skutočnosť, že ešte stále nezverejnil svoje daňové priznania.

Houston 26. februára (TASR) - V poslednej televíznej debate piatich uchádzačov o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany, ktorú v noci nadnes vysielala naživo televízna stanica CNN, si americkí senátori Ted Cruz a Marco Rubio zobrali na mušku svojho najväčšieho súpera Donalda Trumpa.

Diskusie pred tzv. supervolebným utorkom, keď sa budú republikánske a demokratické primárky konať v 12 štátoch a na Americkej Samoe, sa zúčastnili aj bývalý detský neurochirurg Ben Carson a guvernér štátu Ohio Jon Kasich.

Cruz a Rubio v diskusii, ktorá sa konala v Houstone v štáte Texas, kritizovali realitného magnáta a miliardára Trumpa za to, že zamestnáva nelegálnych migrantov, nezverejnil svoje daňové priznania a na rôzne otázky viackrát zmenil názor.

"Začínajú sa rátať hlasy. A my musíme urobiť neuveriteľné rozhodnutie nielen o ďalšom smerovaní Ameriky, ale aj o identite našej strany a konzervatívneho hnutia," povedal Rubio.

Rubio sa podľa agentúry DPA usiluje získať priazeň a podporu svojej strany a zastaviť tak víťazné ťaženie Trumpa, ktorý má podľa prieskumov verejnej mienky medzi republikánskymi kandidátmi zatiaľ najväčšiu podporu voličov a zvíťazil už v primárkach v štátoch New Hampshire, Južná Karolína a Nevada.

Ted Cruz, ktorý dostal najviac hlasov v primárkach v Iowe, naopak vyhlasuje, že jediným skutočne konzervatívnym kandidátom je on, pretože iba on je ochotný postaviť sa proti záujmom Washingtonu, a to aj v prípade, že ich zastupujú jeho stranícki kolegovia.

"Musíme v týchto voľbách zvíťaziť, a to sa nám nepodarí s kandidátom, ktorý súhlasí s (demokratickou uchádzačkou o nomináciu) Hillary Clintonovou a nevie si to s ňou rozdať a poraziť ju v debate alebo v prieskumoch verejnej mienky," povedal Cruz, čím chcel poukázať na Trumpovu zmenu názoru v otázkach, ako sú interrupcie či reforma zdravotníctva presadzovaná súčasným americkým prezidentom Barackom Obamom (Obamacare).

Diskusia sa často menila na hlasné slovné prestrelky medzi Rubiom, Cruzom a Trumpom, pričom Carson s Kasichom pôsobili skôr v úlohe štatistov.

Rubio ostro kritizoval Trumpa za to, že si na výstavbu známej Trump Tower v New Yorku najal poľských robotníkov, a teraz chce na hraniciach medzi Spojenými štátmi a Mexikom stavať múr, ktorý má nelegálnym migrantom zabrániť vo vstupe na územie USA.

"Počas svojho života som si najal desaťtisíce ľudí. Desaťtisíce," bránil sa Trump.

"A mnohí z nich boli z iných krajín namiesto toho, aby ste najímali Američanov," odvetil Rubio.

K útoku na Trumpa sa následne pridal aj Cruz. Obaja senátori realitnému magnátovi vyčítali skutočnosť, že ešte stále nezverejnil svoje daňové priznania. Na uvedenú otázku poukázal tento týždeň republikánsky kandidát v prezidentských voľbách v roku 2012 Mitt Romney, ktorý naznačil, že Trump má asi čo skrývať, keď svoje priznania ešte nezverejnil.

Trump však vyhlásil, že tak neurobil, pretože uňho práve prebieha daňový audit.

Po skončení primárok v jednotlivých amerických štátoch sa v júli uskutočnia tzv. stranícke konventy Republikánskej a Demokratickej strany, na ktorých delegáti na základe výsledkov hlasovania zvolia a potvrdia prezidentského kandidáta tej-ktorej strany.

Víťazi konventov sa 8. novembra budú uchádzať vo voľbách o úrad prezidenta USA.