Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Demokratickí kongresmani chcú preskúmať previerku I. Trumpovej

Ivanka Trumpová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Kongresmani touto výzvou k FBI reagovali na odhalenia, že brat aj manžel dcéry prezidenta USA sa vlani pred americkými prezidentskými voľbami stretli s ruskou právničkou.

Washington 20. júla (TASR) - Skupina demokratických kongresmanov požiadala v stredu listom americký Federálny úrady pre vyšetrovanie (FBI), aby preskúmal bezpečnostnú previerku Ivanky Trumpovej, dcéry amerického prezidenta. Informovala o tom agentúra DPA.

Kongresmani touto výzvou reagovali na odhalenia, že Trumpovej brat aj manžel sa vlani pred americkými prezidentskými voľbami stretli s ruskou právničkou Nataľjou Veseľnickou, pričom cieľom tejto schôdzky bolo získať kompromitujúce informácie o vtedajšej Trumpovej protikandidátke za Demokratickú stranu Hillary Clintonovej.

Dovedna 22 demokratických kongresmanov, ktorí sa pod list adresovaný FBI podpísali, sa totiž obáva, že Ivanka Trumpová by mohla byť zapojená do "podobného podvodu" ako jej brat Donald Trump mladší a jej manžel Jared Kushner, ktorý je zároveň jedným z hlavných prezidentových poradcov.

Bezpečnostná previerka je proces, pri ktorom majú úrady prístup k citlivým informáciám zahŕňajúcim aj dôkladnú kontrolu zahraničných kontaktov rodinných príslušníkov preverovanej osoby.