Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA deportujú takmer 150 Bosniakov za masaker v Srebrenici

Bosnianska moslimka narieka nad truhlami svojich príbuzných 11. júla 2014 v bosnianskej obci Potočari, blízko Srebrenice. Foto: TASR/AP

USA identifikovalo približne 300 bosnianskych prisťahovalcov, ktorí zatajili svoju účasť na vojnových zločinoch počas občianskeho konfliktu v bývalej Juhoslávii vrátane masakry v Srebrenici v 1995.

Washington 1. marca (TASR) - Americkí predstavitelia identifikovali približne 300 bosnianskych prisťahovalcov, ktorí zatajili svoju účasť na vojnových zločinoch počas občianskeho konfliktu v bývalej Juhoslávii vrátane masakry v Srebrenici v roku 1995. V prípade najmenej 150 z nich sa USA snažia o ich deportáciu, napísal v sobotu denník The New York Times.

Zmienení imigranti pricestovali do Spojených štátov spolu s vlnou utečencov utekajúcou pred násilím v Bosne. Tamojší konflikt vypukol v roku 1992 po rozpade bývalej Juhoslávie.

Podozrivých osôb môže byť podľa agentúry Reuters po získaní záznamov z Bosny teoreticky až 600. Množstvo z týchto bosnianskych podozrivých sú bývalými vojakmi, viacero z nich má už americké občianstvo.

Podľa The New York Times záznamy naznačujú, že zhruba polovica z 300 bosnianskych podozrivých mala svoj podieľ na masakre v Srebrenici.

V júli roku 1995 zomrelo pri masakre moslimov v Srebrenici viac než 8000 bosnianskych mužov a chlapcov.

Bosnianska enkláva Srebrenica bola v tom čase vyhlásená za bezpečnú zónu OSN pod ochranou holandských mierových jednotiek. Tí enklávu 11. júla 1995 bez boja vydali jednotkám vedeným bosnianskosrbským generálom Ratkom Mladičom.

Vojna v Bosne a Hercegovine trvala v rokoch 1992-95 a vyžiadala si vyše 100.000 životov.