Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

USA diplomaticky uznali tichomorské Cookove ostrovy a Niue

Americký prezident Joe Biden na stretnutí s lídrami Fóra tichomorských ostrovných štátov v Bielom dome 25. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Americký prezident dodal, že uznanie nezávislosti týchto ostrovných štátov má tiež pomôcť obmedziť nezákonný rybolov, vyrovnať sa s klimatickými zmenami v regióne a podporiť hospodársky rast.

Washington 25. septembra (TASR) - Spojené štáty oficiálne uznali nezávislosť dvoch tichomorských ostrovných štátov - Cookovych ostrovov a Niue. Oznámil to v pondelok americký prezident Joe Biden na stretnutí s lídrami Fóra tichomorských ostrovných štátov v Bielom dome. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Biden uviedol, že Washington uznáva Cookove ostrovy a Niue ako "suverénne a nezávislé" štáty a nadviaže s nimi diplomatické styky. Podľa jeho slov to pomôže zachovať "slobodný a otvorený indicko-tichomorský región".

Americký prezident dodal, že uznanie nezávislosti týchto ostrovných štátov má tiež pomôcť obmedziť nezákonný rybolov, vyrovnať sa s klimatickými zmenami v regióne a podporiť hospodársky rast.

Na Cookových ostrovoch a Niue spolu žije menej ako 20.000 obyvateľov, sú však súčasťou rozľahlej ekonomickej zóny v južnom Tichomorí. Obe krajiny sú vo "voľnom združení" s Novým Zélandom, čiže ich zahraničná a obranná politika je prepojená s Wellingtonom.

O vplyv v južnom Tichomorí už niekoľko rokov súperia Spojené štáty a Čína, pričom Peking v uplynulom období dramaticky zvýšil svoju ekonomickú, politickú a vojenskú angažovanosť v tomto strategickom regióne.

Biely dom uviedol, že hlavnými témami tohtoročného stretnutia Bidena s lídrami Fóra tichomorských ostrovných štátov budú klimatické zmeny, hospodársky rast, udržateľný rozvoj, verejné zdravie a boj proti nezákonnému rybolovu.





4 dsa bre