Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

USA dodajú Izraelu viacúčelové bomby Mark 84 a Mark 82

Ilustračná snímka. Foto: TASR – KR PZ v Trenčíne

Izrael dostáva od USA vojenskú pomoc vo výške 3,8 miliardy dolárov ročne.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 1. apríla (TASR) — USA dodajú Izraela ďalšiu zásielku viacúčelových bômb Mark 84 a Mark 82. Informovala o tom v nedeľu americká spravodajská televízia NBC News s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov administratívy prezidenta Joea Bidena.

Bomby sú súčasťou zbrojného balíka pre Izrael, ktorý bol schválený pred rokmi, no s dodávkami sa začne až teraz.

Zahŕňa viac ako 1800 bômb Mark 84 s nominálnou hmotnosťou 907 kg a približne 500 neriadených bômb Mark 82 s nominálnou hmotnosťou 230 kg, pričom obe môžu byť upravené na presne navádzané zbrane pomocou navádzacej súpravy, ktorú Izraelu v minulosti poskytli USA, uviedla NBC. Napriek tomu pravdepodobne spôsobujú civilné obete a predpokladá sa, že Izrael ich používa v ofenzíve v Pásme Gazy prebiehajúcej od vlaňajšieho októbra.

Toto sú bomby, ktoré dokážu zničiť celé bloky,“ povedal o bombách MK84 predstaviteľ administratívy USA.

Izrael dostáva od USA vojenskú pomoc vo výške 3,8 miliardy dolárov ročne. Najnovšia dodávka prichádza v čase, keď americkí predstavitelia uviedli, že Izrael poskytol Washingtonu záruky, že zbrane dodané USA používa v súlade s pravidlami vedenia vojny. Pokračujúce dodávky amerických zbraní Izraelu však čelia doraz väčšej kritike.

Minulý týždeň Bezpečnostná rada OSN schválila symbolickú rezolúciu vyzývajúcu na okamžité prímerie medzi Izraelom a Hamasom. Spojené štáty, ktoré predchádzajúce návrhy rezolúcií vetovali, sa tentoraz zdržali hlasovania.