Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

USA doručili humanitárne zásoby do častí Líbye postihnutých záplavami

Muž, ktorý prežil povodeň v Derne, sa pozerá na zničené domy po záplavách spôsobených stredomorskou búrkou Daniel v Derne v Líbyi v nedeľu 17. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Silná búrka Daniel zasiahla severoafrickú krajinu 10. septembra.

Benghází 21. septembra (TASR) - Spojené štáty doručili humanitárnu pomoc obetiam katastrofických záplav v Líbyi, oznámilo v stredu americké veľvyslanectvo v tejto severoafrickej krajine. TASR prevzala štvrtkovú správu z tlačovej agentúry DPA.

Dodávky boli poskytnuté cez program americkej vlády pre zahraničnú pomoc USAID a zahŕňajú núdzové prístrešky, prikrývky, hygiecké potreby, plastické fólie a nádoby s vodou, uviedlo veľvslanectvo USA na platforme X (predtým Twitter).

Humanitárne zásoby z amerického veľkoskladu v Dubaji dorazili do východolíbyjského prístavného mesta Benghází a ľuďom v núdzi ich rozdelia Organizácia OSN pre migráciu (IOM) a ďalšie humanitárne organizácie. USA na začiatku tohto týždňa oznámili ďalšiu pomoc Líbyi vo výške 11 miliónov dolárov.

Silná búrka Daniel zasiahla severoafrickú krajinu 10. septembra. V horách nad prístavom Darna sa pretrhli dve priehrady a voda z nich zmietla obrovské časti mesta, ktoré malo pred katastrofou približne 100.000 obyvateľov. Údaje o počte mŕtvych po záplavách sú protirečivé.

Zatiaľ úrady identifikovali asi 4000 tiel, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Záchranári sa však obávajú, že spod trosiek a bahna vytiahnu ďalšie tisíce mŕtvych.