Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA dospeli k záveru, že Mjamnarsko pácha etnické čistky voči Rohingom

Mladí Rohingovia, ilustračná snímka. Foto: TASRAP

Podľa agentúry AP Washington týmto vyhlásením vystupňoval svoj tlak na mjanmarskú armádu, aby zastavila vojenské operácie, ktoré od augusta vyhnali viac než 600.000 Rohingov do susedného Bangladéša.

Washington 22. novembra (TASR) - Spojené štáty dospeli k záveru, že mjanmarské ozbrojené sily sa dopúšťajú "etnických čistiek" voči moslimskej menšine Rohingov. Oznámil to v stredu americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

Podľa agentúry AP Washington týmto vyhlásením vystupňoval svoj tlak na mjanmarskú armádu, aby zastavila vojenské operácie, ktoré od augusta vyhnali viac než 600.000 Rohingov do susedného Bangladéša.

Tillerson v tejto súvislosti obvinil mjanmarské bezpečnostné zložky a lokálne jednotky domobrany, že spôsobujú Rohingom "neznesiteľné utrpenie". Na margo tvrdení Mjanmarska, že celú krízu vyprovokovali rohingskí povstalci, Tillerson vyhlásil, že "žiadna provokácia nemôže ospravedlniť hrozné zverstvá, ktoré nasledovali".

"Po starostlivej a dôkladnej analýze je zrejmé, že situácia na severe Jakchainského štátu predstavuje etnické čistky namierené voči Rohingom," uviedol Tillerson v oficiálnom vyhlásení.

Podľa šéfa americkej diplomacie je potrebné vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí tieto zverstvá páchajú; USA preto požadujú komplexné vyšetrenie udalostí v Jakchainskom štáte.

Washington je ohľadne Mjanmarska odhodlaný podniknúť právne kroky, ktoré umožňuje americký právny systém vrátane možného uvalenia cielených sankcií, zdôraznil Tillerson.

Stredajšie vyhlásenie je výsledkom dlhého procesu, v rámci ktorého Trumpova administratíva skúmala, či násilnosti voči Rohingom dosahujú úroveň etnických čistiek.

Organizácia Spojených národov (OSN) prišla k takémuto záveru už v septembri tohto roka. Tillerson však vtedy zdôraznil, že na preskúmanie celej problematiky potrebuje viac času.