Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

USA: Za smrť nevlastného brata vodcu Kim Čong-una môže KĽDR

Najvyšší malajzijský sudca Azmi Ariffin (uprostred v okuliaroch) prichádza na medzinárodné letisko Kuala Lumpur v Sepangu 24. októbra 2017. Dvojicu žien podozrivých z účasti na vražde Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una, Vietnamku Doan Thi Huong a Indonézanku Siti Aishah vypočúvali na súde po tom, ako sa dostavili za prísnych bezpečnostných podmienok do laboratória, aby im tam ukázali oblečenie obsahujúce nebezpečný jed použitý pri zločine. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kim Čong-nama otrávili 13. februára 2017 na medzinárodnom letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur tak, že mu potreli tvár chemickou bojovou látkou VX.

Washington 7. marca (TASR) - Spojené štáty dospeli k záveru, že Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una, zavraždili vlani v Malajzii na príkaz KĽDR. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke BBC s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí.

Podľa ministerstva v súvislosti s uvedeným zistením uvalia Spojené štáty na KĽDR nové sankcie.

Kim Čong-nama otrávili 13. februára 2017 na medzinárodnom letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur tak, že mu potreli tvár chemickou bojovou látkou VX. Z jeho vraždy sú obvinené dve ženy - Vietnamka Doan Thi Huong a Indonézanka Siti Aisyahová.

Obe ženy sú v súvislosti s vraždou jedinými podozrivými vo väzbe. Malajzijská polícia však pred časom uviedla, že v deň vraždy opustili Malajziu štyria Severokórejčania. Práve oni majú byť v tomto prípade hlavnými podozrivými a nemalo im byť umožnené odísť z krajiny. KĽDR akúkoľvek účasť na vražde popiera.

Kim Čong-nam bol nevlastným bratom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-una a najstarším synom ich spoločného otca, bývalého lídra Kim Čong-ila. Dlhé roky žil v dobrovoľnom exile v Macau a vyjadroval sa pomerne kriticky na adresu severokórejského režimu aj samotného Kim Čong-una.