Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Mníšky spreneverili peniaze, aby mohli chodiť do kasín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zo školskej pokladnice odcudzili zhruba 500.000 dolárov.

Sacramento 11. decembra (TASR) - Dve americké mníšky sa priznali k tomu, že zo školskej pokladnice odcudzili zhruba 500.000 dolárov, ktoré následne minuli v kasínach v Las Vegas. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica BBC.

Rádové sestry Mary Kreuperová a Lana Changová, najlepšie priateľky a donedávna aj zamestnankyne Katolíckej školy svätého Jakuba v meste Torrance ležiacom neďaleko Los Angeles v Kalifornii, si vzali peniaze získané za školné a dary.

Mary Kreuperová bola v zmienenej katolíckej škole 29 rokov riaditeľkou, Lana Changová v nej pracovala asi 20 rokov ako učiteľka. Ukradnuté peniaze spreneverovali najmenej desať rokov a používali na cestovanie a hazardné hry.

Vedenie školy v pondelok uviedlo, že mníšky svoj čin "hlboko oľutovali". Dodalo, že o prípade síce bola upovedomená polícia, obvinenia však voči mníškam vznesené nebudú.

"Sestry potvrdili spreneveru finančných prostriedkov a spolupracovali pri vyšetrovaní," uviedla na svojej stránke kongregácia Sestier svätého Jozefa z Carondeletu, ktorá školu prevádzkuje.

Losangeleská arcidiecéza uviedla, že cirkev na chýbajúce peniaze prišla pri obvyklom audite. Mníšky svoj čin najskôr skrývali tak, že časť peňazí na školné a ďalšie poplatky odkladali na samostatný účet, o ktorom škola nevedela. Rodičov žiakov katolíckej školy cirkev o sprenevere informovala začiatkom decembra.