Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA potvrdili prvý prípad ochorenia na ebolu

Vírusy ebola infikujúce bunku Foto: TASR/AP

Bližšie nešpecifikovaný pacient je umiestnený v izolovanej jednotke Texaskej presbyteriánskej nemocnice za prísnych podmienok.

Austin 1. októbra (TASR) - Spojené štáty potvrdili dnes prvý prípad ochorenia na smrteľný vírus eboly. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Pacient sa nachádza v nemocnici v Dallase. Ide o dospelého človeka, ktorý sa nedávno vrátil zo západnej Afriky.

Bližšie nešpecifikovaný pacient je umiestnený v izolovanej jednotke Texaskej presbyteriánskej nemocnice za prísnych podmienok. Iné osoby zatiaľ nie sú podozrivé z infikovania sa touto chorobou. Pacient, ktorý vyhľadal ošetrenie po šiestich dňoch od návratu do Texasu, vystavil riziku možnej nákazy niekoľko ľudí.

Epidemiológ Texaskej presbyteriánskej nemocnice Dr. Edward Goodman na tlačovej besede ukazuje na novinára, aby položil ďalšiu otázku vedľa nemu sediacemu Dr Markovi Lesterovi
Foto: TASR/AP

"Je určite možné, že u niekoho, kto prišiel do kontaktu s týmto jedincom, by sa v nasledujúcich týždňoch mohli prejaviť príznaky eboly.

Nepochybujem však, že sa nám šírenie tejto choroby v USA podarí zastaviť hneď na začiatku,"
uviedol riaditeľ CDC Thomas Frieden pre novinárov na tlačovej konferencii.






Zvažujú použitie experimentálnych liekov

U pacienta zvažujú použitie experimentálnych liekov alebo krvnej plazmy pochádzajúcej od pacienta uzdraveného z eboly.

O prípade bol oboznámený aj americký prezident Barack Obama, ktorému okolnosti vysvetlil riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Thomas Frieden. Ten skoršie uviedol, že nepochybuje o včasnom zamedzení šírenia sa tejto smrteľnej choroby v USA miestnymi, ako aj federálnymi zdravotníckymi úradmi.

Obama a Frieden "diskutovali o striktných opatreniach liečby pacienta, ako aj o vypátraní osôb, s ktorými prišiel do kontaktu, aby sa tak znížilo riziko ďalších prípadov" eboly, uviedol Biely dom vo vyhlásení. Frieden zároveň ubezpečil, že CDC je pripravené na bezpečné a efektívne riešenie vzniknutej situácie.

Pacienta hospitalizovali v nedeľu šesť dní po tom, ako sa vrátil z Libérie, ktorá patrí k najviac postihnutým ebolou. Epidémia si už vyžiadala najmenej 3091 obetí na životoch. Prvé prípady zaznamenali v marci v odľahlých regiónoch západoafrického štátu Guinea. K najviac postihnutým patria aj Sierra Leone a Libéria.