Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pri nepokojoch v americkom Fergusone zatkli 61 výtržníkov

olicajti hliadkujú po tom, čo veľká porota v americkom štáte Missouri sa rozhodla nevzniesť obvinenie voči policajtovi Darrenovi Wilsonovi, ktorý 9. augusta pri zásahu smrteľne postrelil údajne neozbrojeného 18-ročného černošského chlapca Michaela Browna, 24. novembra 2014 vo Fergusone. Foto: TASR/AP

Zadržaných obvinili z rôznych prečinov: od nezákonného zhromažďovania sa cez podpaľačstvo až po rabovanie.

Ferguson 25. novembra (TASR) - Približne 61 osôb zatkla polícia amerického mesta Ferguson v súvislosťami s výtržnosťami na protest proti verdiktu súdu v prípade zastreleného černošského tínedžera. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné záznamy.

Polícia okresu St. Louis zažila v noci nadnes zatiaľ najsilnejšiu vlnu násilia rozhnevaných obyvateľov predmestia a realizovala rozsiahle zásahy vrátane zatýkania.

Zadržaných obvinili z rôznych prečinov: od nezákonného zhromažďovania sa cez podpaľačstvo až po rabovanie. Výtržníci vypaľovali obchody a pálili pneumatiky či odpadkové koše. Polícia reagovala slzotvorným plynom.

Vo Fergusone, štát Missouri, veľká porota v noci nadnes rozhodla neobviniť belošského policajta, ktorý pri zásahu v auguste zastrelil neozbrojeného 18-ročného černošského chlapca. Krátko po verdikte vypukli v meste nepokoje. Podľa polície ide zatiaľ o najsilnejšiu vlnu násilia a odporu tamojšieho obyvateľstva po augustovom incidente.

Právnici rodiny M. Browna odmietli verdikt veľkej poroty

Právnici rodiny Michaela Browna z amerického štátu Missouri odmietli dnes verdikt veľkej poroty, ktorá sa rozhodla neobviniť belošského policajta, zodpovedného za augustové zastrelenie tohto černošského mladíka.

"Namietame proti tomu verejne a tak hlasno ako len vieme," vyhlásil na tlačovej konferencii advokát rodiny Benjamin Crump na margo celého právneho procesu, ktorý vyústil v kontroverzné rozhodnutie poroty.

Podľa názoru Crumpa a jeho kolegov prokurátor pri vyšetrovaní prípadu nadŕžal polícii. Poukazujú pritom na na to, že policajt Darren Wilson nebol podrobený krížovému výsluchu a že jeho tvrdenia prednesené pred veľkou porotou neboli v súlade s fyzickými a forenznými dôkazmi.

Krátko po verdikte poroty vypukli v noci nadnes vo Fergusone, na predmestí St. Louis, nové výtržnosti a nepokoje. Guvernér štátu Missouri Jay Nixon dnes povolal do Fergusonu ďalších príslušníkov Národnej gardy.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun apeloval na demonštrantov vo Fergusone i iných mestách, aby sa počas protestov zdržali násilia. Vyzval tiež americké úrady, aby zaručili právo obyvateľov na slobodné prejavenie názoru a pokojné protesty.

Po zverejnení rozhodnutia poroty sa konali protesty nielen vo Fergusone, ale aj v New Yorku, Chicagu, Seattli, Los Angeles, Oaklande a v hlavnom meste Washington.