Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Guvernér New Yorku sa stretol v Havane s vrcholnými predstaviteľmi

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo na návšteve Kuby v pondelok 20. apríla 2015 v Havane. Foto: TASRA/AP/Desmond Boylan

Cuomo je prvý americký guvernér na návšteve ostrovného štátu odvtedy, čo sa nedávno začalo otepľovanie vo vzťahoch medzi USA a komunistickou Kubou.

Havana 21. apríla (TASR) - Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo sa v pondelok na začiatku svojej návštevy Kuby stretol s tamojšími vrcholnými predstaviteľmi pre americké záležitosti. Cuomo je prvý americký guvernér na návšteve ostrovného štátu odvtedy, čo sa nedávno začalo otepľovanie vo vzťahoch medzi USA a komunistickou Kubou.

Cuomo pricestoval do Havany v pondelok a odviezol sa do hotela Nacional, kde sa stretol s Josefinou Vidalovou, hlavnou kubánskou vyjednávačkou, ktorá na stretnutiach s USA dohliada na obnovenie diplomatických vzťahov. Cuomo mal naplánované aj stretnutia s predstaviteľmi kubánskej vlády a katolíckej cirkvi, pripomenula tlačová agentúra AP.

Oficiálna štátna návšteva bude trvať okrem pondelka aj dnes a jej účelom je pomôcť k lepším vzťahom medzi New Yorkom a Kubou. Cuomo pricestoval so zákonodarcami a lídrami podnikateľských kruhov, pretože podľa jeho slov je návšteva "fantastickým odrazovým mostíkom", ktorý "pomôže newyorským firmám otvoriť dvere nového trhu".