Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Guvernér Portorika odstupuje po vlne protestov

Na snímke asi pol milióna demonštrantov, ktorí žiadajú odstúpenie guvernéra Portorika Ricarda Rossellóa v metropole Portorika San Juane 22. júla 2019. Foto: TASR/AP

Protestujúci, ktorí sa zhromaždili pred bránami guvernérovho sídla, jeho avizovanú demisiu prijali s nadšením.

San Juan 25. júla (TASR) - Guvernér amerického štátu Portoriko Ricardo Rossello v stredu oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Stalo sa tak po dvoch týždňoch protestov proti jeho zosmiešňujúcim vyjadreniam na adresu homosexuálov, žien a obetí hurikánu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Oznamujem, že z postu guvernéra odstúpim v piatok 2. augusta o 17.00 h," povedal Rossello prostredníctvom videa uverejneného na jeho facebookovej stránke.

"Verím, že Portoriko sa bude zjednotené posúvať vpred, ako to bolo aj doteraz," povedal Rossello. Vyjadril pritom nádej, že jeho rozhodnutie prispeje k spoločenskému zmieru v Portoriku.

Protestujúci, ktorí sa zhromaždili pred bránami guvernérovho sídla, jeho avizovanú demisiu prijali s nadšením.

Rossello uviedol, že v pozícii guvernéra ho dočasne nahradí portorická ministerka spravodlivosti Wanda Vázquezová.

Ricardo Rossello ohlásil svoj odchod deň predtým, než mali poslanci portorického zákonodarného zboru začať proces jeho impeachmentu .

Protesty proti guvernérovi Rossellovi vyvolal škandál okolo uniknutej chatovej konverzácie, ako i korupčné kauzy v súvislosti s financiami určenými pre obete hurikánu Maria, ktorý si v Portoriku v roku 2017 vyžiadal takmer 3000 obetí.