Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Hurikán Harvey opäť zasiahol pevninu, tentoraz v štáte Louisiana

Hurikán Harvey, archívne foto Foto: TASR/AP

Harvey podľa predpovedí prinesie do Louisiany veľké množstvo dažďových zrážok, potom sa presunie do štátov Arkansas, Tennessee a do častí Missouri.

Houston 30. augusta (TASR) - Americké Národné hurikánové centrum oznámilo, že Harvey dnes opäť dorazil na pevninu - skoro ráno miestneho času zasiahol pobrežie západne od obce Cameron v štáte Louisiana. Táto tropická búrka podľa očakávania zoslabne a bude sa pohybovať na sever.

Búrka sa vrátila na pevninu do lokality len približne osem kilometrov od Cameronu a sprevádzal ju ustálený vietor s maximálnou rýchlosťou 72 kilometrov za hodinu.

Meteorológ z hurikánového centra Dennis Feltgen v utorok vyhlásil, že keď sa Harvey vráti na pobrežie, "bude to koniec začiatku" pohromy, ktorú spôsobil v štáte Texas. Ustúpia totiž rozsiahle záplavy, ktoré tam vyvolalo päť dní prívalových dažďov.

Harvey podľa predpovedí prinesie do Louisiany veľké množstvo dažďových zrážok, potom sa presunie do štátov Arkansas, Tennessee a do častí Missouri, ktoré môžu takisto postihnúť záplavy.

Feltgen uviedol, že následky búrky i tak "pocíti mnoho obyvateľov v početných štátoch".

Harvey najprv zasiahol americkú pevninu, konkrétne štát Texas, v piatok 25. augusta ako hurikán štvrtej kategórie. Následne zoslabol na tropickú búrku. Doposiaľ si vyžiadal najmenej 18 obetí na životoch.

Európska únia prisľúbila poskytnutie akejkoľvek podpory



Európska komisia (EK) dnes oznámila, že jej Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) je v posledných dňoch v pravidelnom kontakte s americkou Federálnou agentúrou pre mimoriadne situácie(FEMA) v súvislosti s vyčíňaním hurikánu Harvey.

Európska únia v tejto súvislosti prisľúbila poskytnutie akejkoľvek podpory, ktorá by mohla pomôcť americkým orgánom pri zvládaní situácie spôsobenej tropickou búrkou.

ERCC funguje nepretržite 24 hodín sedem dní v týždni a na žiadosť americkej strany bola aktivovaná aj núdzová služba družicového programu Copernicus. EÚ vďaka tomuto programu poskytuje v reálnom čase užitočné mapy na zhodnotenie škôd niekoľkých postihnutých oblastí v štáte Texas.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v tejto súvislosti uviedla, že EÚ veľmi dobre vie, aké zničujúce môžu byť prírodné katastrofy. "Naše myšlienky a solidarita sa týkajú všetkých Američanov postihnutých týmto smrtiacim hurikánom. Spojené štáty sa môžu spoľahnúť na EÚ ako na svojho silného a historického spojenca," uviedla Mogheriniová vo vyhlásení pre médiá.

Copernicus je spoločný program Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Európskej komisie. Päť družíc na obežnej z neho robí najpokročilejší systém pozorovania Zeme na svete. Využívanie tohto programu pomáha zachraňovať životy na mori, zvyšuje rýchlosť reakcií na prírodné katastrofy (zemetrasenia, lesné požiare, záplavy) a umožňuje poľnohospodárom a rybárom lepšie plánovať svoju činnosť.