Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

USA hlásia zničenie systému protivzdušnej obrany jemenských húsíov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jemenskí povstalci ohrozujú medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori od vlaňajšieho novembra.

Washington 9. apríla (TASR) - Armáda USA v pondelok oznámila, že sa jej podarilo zničiť systém protivzdušnej obrany a dron jemenských húsíjských povstalcov v Červenom mori. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Centrálne velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM) v príspevku na sociálnej sieti X napísalo, že americké sily zničili systém protivzdušnej obrany s dvoma raketami pripravenými na odpálenie, pozemnú kontrolnú stanicu v húsíjmi ovládanej oblasti Jemenu a jeden bezpilotný systém nad Červeným morom.

CENTCOM dodalo, že obchodné lode ani plavidlá amerických a koaličných síl v oblasti nehlásili žiadne zranenia ani škody.

Jemenskí povstalci ohrozujú medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori od vlaňajšieho novembra. Odôvodňujú to solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde sa vlani v októbri začala vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Húsíovia v nedeľu uviedli, že útočili dronmi a raketami na britské, americké a izraelské lode. CENTCOM vo svojom vyhlásení informovalo, že z územia povstalcov bola v nedeľu vypálená balistická protilodná raketa do Adenského zálivu, kde koaličná loď sprevádzala kontajnerové plavidlo Hope Island. Zranenia ani škody neboli hlásené.