Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

WikiLeaks: Edward Snowden pristál v Moskve

Ľudia prechádzajú okolo banneru na podporu E. Snowdena v Hongkongu Foto: TASR/AP
Novinári čakajú na príchod E. Snowdena pri aute ekvádorského veľvyslanca. Foto: TASR/AP

Snowden má vraj rezervovanú letenku na pondelňajší let z Moskvy do Havany, odkiaľ bude pokračovať do Caracasu. Ekvádor oznámil, že dostal od Snowdena žiadosť o azyl.

Hongkong/Moskva 23. júna (TASR) - Lietadlo s Američanom Edwardom Snowdenom, ktorý prezradil tajné sledovacie programy americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), pristálo v Moskve. Oznámili to dnes webová stránka WikiLeaks a tlačová agentúra DPA, ktorá citovala ruský Interfax.

WikiLeaks uviedol, že Snowden cestuje "do tretej krajiny" a sprevádzajú ho diplomati. Nie je jasné, či bude čakať v tranzitnej zóne na letisku.

Ruská televízia RT zverejnila snímku čiernej limuzíny s ŠPZ ekvádorskej ambasády, ktorá čakala na letisku, čo vyvolalo úvahu, že možno Snowden strávi noc v Moskve pod ochranou diplomatov.

Snowden má vraj rezervovanú letenku na pondelňajší let z Moskvy do Havany, odkiaľ bude pokračovať do venezuelského hlavného mesta Caracasu. Ruské tlačové agentúry o tom dnes informovali zdroje v leteckej spoločnosti Aeroflot.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry Reuters potvrdilo, že Snowden môže mať v úmysle cestovať cez Moskvu ako tranzitný cestujúci do iného cieľa. Interfax citoval nemenovaný zdroj, ktorý povedal, že Snowden nemá ruské vízum, ktoré ako americký občan potrebuje na vstup do Ruska a zrejme preto nebude môcť opustiť tranzitný priestor na moskovskom letisku Šeremetevo.

Ekvádor oznámil, že dostal od Snowdena žiadosť o azyl

Ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patino dnes oznámil, že bývalý zamestnanec firmy pracujúcej pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) Edward Snowden požiadal Ekvádor o azyl.

"Ekvádorská vláda dostala žiadosť o azyl od Edwarda J. Snowdena," uviedol na internetovej sociálnej sieti Twitter minister Patino, ktorý je na oficiálnej návšteve Vietnamu. Informovala o tom svetová tlačová agentúra Reuters.

Práve Ekvádor prichádzal do úvahy ako jeho prípadná destinácia.

Ekvádorský veľvyslanec v Rusku Patricio Alberto Chávez Závala dnes už skôr vyhlásil, že očakáva, že dnes bude v Moskve viesť rozhovory so Snowdenom. Ambasádor nekonkretizoval, o čom bude diskutovať s ním a so Sarah Harrisonovou, zástupkyňou internetovej stránky WikiLeaks, ktorá tiež zverejnila množstvo utajovaných amerických dokumentov. Závala však pri vstupe do hotela na moskovskom letisku povedal novinárom: "Čakáme na Sarah. Budeme sa s nimi rozprávať."



WikiLeaks: Pomohli sme Snowdenovi odísť z Hongkongu a nájsť politický azyl

Webová stránka Wikileaks dnes oznámila, že pomohla Američanovi Edwardovi Snowdenovi, ktorý prezradil prísne tajné programy sledovania telefónov a internetu, odcestovať z Hongkongu a nájsť "politický azyl v demokratickej krajine". Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Snowden (30) odcestoval dnes z Hongkongu, kde sa ukrýval niekoľko týždňov od zverejnenia tajných dokumentov. Podľa novín South China Morning Post, ktoré s ním boli v kontakte, odletel do Moskvy na palube letu Aeroflot SU213 a jeho konečným cieľom by mohol byť Ekvádor alebo Island.

Ruské tlačové agentúry Interfax a ITAR-Tass s odvolaním sa na nemenovaných zástupcov leteckej spoločnosti Aeroflot potvrdili, že Snowden letí do Moskvy, pričom má na pondelok rezervovanú letenku na let Aeroflotu z Moskvy na Kubu. Podľa zdroja ITAR-Tass následne poletí z Havany do venezuelskej metropoly Caracas.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že záležitosť preveruje, a potvrdilo, že Snowden môže mať v pláne cestovať cez Moskvu ako tranzitný pasažier do iného cieľa, informovala agentúra AP.

Zástupcovia USA v Hongkongu rokujú o vydaní E. Snowdena na stíhanie

Spojené štáty vyslali do Hongkongu svojich zástupcov, aby s tamojšími úradmi vyjednali vydanie Edwarda Snowdena, bývalého zamestnanca Národného bezpečnostného úradu (NSA), na stíhanie vo veci prezradenia tajných monitorovacích programov. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.

"Naši policajní zástupcovia momentálne rokujú s hongkonskými úradmi o tejto záležitosti," potvrdil informáciu odstupujúci prezidentský poradca pre národnú bezpečnosť Tom Donilon. Snowden bude môcť proti žiadosti o extradíciu do USA bojovať prostredníctvom súdov v Hongkongu.

Tamojšia vláda má so Spojenými štátmi dohodu o vydávaní osôb, avšak sú v nej výnimky v prípadoch politického prenasledovania alebo obáv z krutého či nehumánneho zaobchádzania. Konečné slovo by mal mať Peking, pod ktorý spadá hongkonská miestna vláda.

Americké ministerstvo spravodlivosti už skôr obvinilo Snowdena z neoprávneného zverejnenia informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti, úmyselného oznámenia utajených spravodajských informácií neoprávnenej osobe a krádeže vládneho majetku. Za každé z obvinení mu hrozí až desať rokov za mrežami.

Snowden sa obhajuje tým, že jeho jediným motívom bolo poukázať na to, ako americká vláda koná v záujme verejnosti i proti nej. Svoju identitu nechcel tajiť, pretože sa údajne nedopustil žiadneho trestného činu.

V piatok sa rozprúdili špekulácie o tom, že by mohol 30-ročný Američan požiadať o azyl na Islande. Vzhľadom na dobré vzťahy škandinávskej krajiny s USA to však nie je veľmi pravdepodobné.

Edward Snowden odcestoval z Hongkongu, údajne do Ruska

Američan Edward Snowden, ktorý poskytol médiám informácie o prísne tajných programoch sledovania telefónov a internetu, odcestoval dnes z Hongkongu do Moskvy. Jeho konečným cieľom môže byť Ekvádor alebo Island, informovali noviny South China Morning Post.

Hongkonský denník neuviedol zdroj svojich informácií, z jeho predošlých správ však vyplýva, že mal k ukrývajúcemu sa Snowdenovi prístup. Hovorca hongkonskej vlády povedal, že Snowden odišiel dobrovoľne a odcestoval do "tretej krajiny", informovali agentúry Reuters a AP.

Hongkong podľa hovorcu nemohol brániť Snowdenovi odísť, pretože USA k žiadosti o jeho vydanie predložili dokumenty, ktoré neboli úplne v súlade s právnymi požiadavkami na základe legislatívy Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uviedol, že nemá žiadne informácie o tom, kde sa Snowden nachádza ani aké sú jeho plány.

Noviny South China Morning Post predtým priniesli ďalšiu správu s informáciami o amerických špionážnych aktivitách od Snowdena. Ten tvrdí, že USA podnikali hackerské útoky na čínske ciele vrátane tamojších mobilných operátorov a dvoch univerzít, na ktorých sa nachádzajú veľké uzly prenosu dát na internete.