Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Hurikán Harvey zosilnel, guvernér Texasu očakáva ničivé následky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa správy sprevádzal hurikán v posledných hodinách vietor s ustálenou rýchlosťou 205 kilometrov za hodinu.

Washington 26. augusta (TASR) - Hurikán Harvey, ktorý sa vytvoril v Mexickom zálive a čoskoro by mal zasiahnuť pobrežie amerického štátu Texas, zosilnel na víchricu tretej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice. Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na údaje amerického Národného centra pre hurikány (NHC).

Podľa správy tejto inštitúcie sprevádzal hurikán v posledných hodinách vietor s ustálenou rýchlosťou 205 kilometrov za hodinu. Stred cyklóny sa v danom čase nachádzal približne 95 kilometrov juhovýchodne od mesta Corpus Christi na texaskom pobreží.



Očakáva sa, že hurikán zasiahne pevninu v piatok večer alebo v sobotu ráno miestneho času. Texaský guvernér Greg Abbott vyzval obyvateľov, aby podľa možnosti opustili ohrozenú oblasť medzi Corpus Christi a Houstonom. Varoval tiež, že Texas bude v najbližších dňoch zápasiť s "veľmi veľkou pohromou", keďže okrem silného vetra sa očakávajú aj rekordné zrážky a morský príboj.

V súvislosti s hurikánom Harvey plánuje začiatkom budúceho týždňa vycestovať do Texasu aj prezident Spojených štátov Donald Trump, informovala dnes vo Washingtone jeho hovorkyňa Sarah Sandersová.