Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

USA ide občanov z Izraela evakuovať loďou v pondelok,oznámila ambasáda

Na archívnej snímke americká vlajka. Foto: TASR/AP

Krajiny sa usilujú urýchlene evakuovať svojich občanov po tom, čo palestínske militantné hnutie Hamas pred týždňom bezprecedentne zaútočilo na územie Izraela a bezhlavo zabíjalo civilistov.

Jeruzalem 15. októbra (TASR) - Vláda Spojených štátov bude svojich občanov evakuovať z Izraela na Cyprus loďou v priebehu pondelka, oznámilo v nedeľu veľvyslanectvo USA v Izraeli. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

V čase, keď sa Izrael pripravuje na pozemnú inváziu do pásma Gazy, vypláva loď z izraelského prístavu Haifa na palube s "americkými občanmi a ich najbližšími rodinnými príslušníkmi s platnými cestovnými dokumentmi," spresnila ambasáda.

Krajiny sa usilujú urýchlene evakuovať svojich občanov po tom, čo palestínske militantné hnutie Hamas pred týždňom bezprecedentne zaútočilo na územie Izraela a bezhlavo zabíjalo civilistov.

Bezpečnostná situácia v Izraeli zrejme zostane extrémne napätá; tamojšia armáda tvrdí, že sa pripravuje na "integrovaný a koordinovaný útok zo vzduchu, mora i pevniny" na pásmo Gazy ovládané hnutím Hamas.

V Izraeli žijú desaťtisíce držiteľov amerického pasu a 29 prišlo o život pri útoku Hamasu zo 7. októbra, pripomína AFP. Ďalších 15 amerických občanov je nezvestných a predpokladá sa, že sú medzi rukojemníkmi, ktorých Hamas od útoku zadržiava v Gaze.



Americké veľvyslanectvo nespresnilo, koľko ľudí sa môže na plavidlo nalodiť, uviedlo však, že "nástup na palubu bude prebiehať podľa príchodu" a miesta sú obmedzené. Každý cestujúci bude musieť podpísať dokument, v ktorom sa zaväzuje uhradiť náklady na cestu a bude si môcť vziať len jeden kufor.

Na ďalšie cestovanie z Cypru budú zorganizované charterové lety.

Svojich občanov z Izraela evakuuje aj Nemecko, ktoré v nedeľu vydalo varovanie pred cestovaním do Izraela, Libanonu a na palestínske územia.