Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

USA zakázali svojim spoločnostiam prelety nad Irakom

Pohľad lietadlo talianskej leteckej spoločnosti Alitalia 11. októbra 2013 v Miláne. Foto: TASR/AP

Do severoirackého mesta Arbíl, z ktorého islamisti útočili na kurdské sily, prestali dnes lietať Turkish Airlines, rakúska AUA, nemecká Lufthansa i arabské aerolínie Etihad.

Washington/Ankara 8. augusta (TASR) - Z dôvodu zhoršenia bezpečnostnej situácie zakázal dnes americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) leteckým spoločnostiam z USA prelety nad Irakom. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa FAA "potenciálne nebezpečnú situáciu" spôsobili boje medzi islamskými militantmi a irackými bezpečnostnými silami a ich spojencami.

Nariadenie sa vzťahuje na všetky lietadlá registrované v USA a pilotov s licenciou FAA. Netýka sa strojov, ktoré prevádzkujú zahraničné letecké spoločnosti. Výnimka sa vzťahuje i na lety, ktoré odsúhlasí vláda USA alebo na lety v prípade mimoriadnych situácií.

FAA vydal už 1. augusta nariadenie zakazujúce americkým aerolíniám lietať nad Irakom v hladine pod 9100 metrov. Zrušenie alebo ponechanie najnovšieho obmedzenia bude preskúmané do konca tohto roka.

Do severoirackého mesta Arbíl, z ktorého islamisti útočili na kurdské sily, prestali dnes z bezpečnostných dôvodov lietať spoločnosti Turkish Airlines, rakúska AUA, jej nemecká materská spoločnosť Lufthansa i arabské aerolínie Etihad. Pri tomto meste dnes dve americké nadzvukové stíhačky bombardovali mobilné delostrelecké postavenie islamistickej organizácie Islamský štát (IS).

Turkish Airlines prerušili lety až do odvolania. AUA (Austrian Airlines) a Lufthansa na sever Iraku nelietajú zatiaľ do 11. augusta, potom sa rozhodnú o ďalšom postupe. AUA prevádzkuje jeden let denne z Viedne, Lufthansa dva lety týždenne z Frankfurtu nad Mohanom.