Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

USA vysielajú 275 vojakov do Iraku, oznámil B. Obama

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Americký prezident spresnil, že Kongres informuje na základe rezolúcie o vojnových právomociach.

Washington 17. júna (TASR) - Americký prezident Barack Obama v pondelok na stretnutí s hlavnými poradcami pre národnú bezpečnosť zvažoval možnosti pre vojenský zásah na podporu irackej vlády. Neurobil však žiadne rozhodnutie o reakcii USA na ofenzívu sunnitských militantov, ktorí ovládli veľké časti severu krajiny.

USA sa k najnovšej irackej kríze stavajú opatrne po tom, ako z krajiny stiahli svojich vojakov len pred dva a pol rokom. Obama vylúčil ich návrat, zvažuje však iné možnosti ako letecké údery. V pondelok tiež Kongres upovedomil, že Spojené štáty vyšlú do Iraku 275 vojakov na ochranu svojich občanov a veľvyslanectva. Časť z nich už je v krajine.

"Prezident bude v nadchádzajúcich dňoch naďalej konzultovať so svojím tímom pre národnú bezpečnosť," uviedol Biely dom vo vyhlásení po stretnutí, v ktorom neposkytol bližšie podrobnosti. Nemenovaný americký vládny činiteľ však podľa agentúry Reuters informoval, že Obama zatiaľ nerozhodol o ďalšom postupe ani termíne takéhoto rozhodnutia.

Obama zvolal stretnutie s takmer 20 poradcami po tom, ako sa vrátil z víkendovej cesty do Kalifornie. Zúčastnili sa na ňom okrem iných minister zahraničných vecí John Kerry, minister obrany Chuck Hagel, minister spravodlivosti Eric Holder, poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová, veľvyslankyňa USA pri OSN Samantha Powerová, riaditeľ CIA John Brennan či šéf zboru náčelníkov štábov Martin Dempsey.