Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Náklady USA proti Islamskému štátu dosiahli 424 miliónov dolárov

Na snímke amerického letectva letí nad Irakom dvojica strojov F-18E Super Hornet vo formácii po načerpaní paliva zo stroja KC-135 Stratotanker nad severným Irakom po splnení úloh v útokoch na ciele Islamského štátu v Sýrii. Foto: TASR/AP

Podľa hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho konflikt stojí USA denne v priemere 7,6 milióna dolárov.

Washington 22. októbra (TASR) - Finančné náklady na boj proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku sa od začiatku augusta, keď sa začali vzdušné útoky proti týmto militantom, vyšplhali na približne 424 miliónov dolárov.

Oznámil to v utorok americký rezort obrany, ktorý citovala agentúra Reuters.

Podľa hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho konflikt stojí USA denne v priemere 7,6 milióna dolárov. Situácia v sýrskom meste Kobané, ktoré je obliehané militantmi, zostáva napätá, avšak kurdské sily naďalej kontrolujú väčšinu mesta.

Vrchní americkí činitelia zvažujú i žiadosť Iraku o poskytnutie väčšieho počtu vojenských poradcov, ktorí by tamojším silám pomohli v boji proti IS. Žiadosť bola predostretá minulý týždeň na stretnutí námestníka národnej bezpečnosti Bieleho domu Anthonyho Blinkena s irackými predstaviteľmi v Bagdade.

Spojené štáty majú momentálne v Iraku zhruba 1400 vojenských poradcov a diplomatického personálu. O aký počet poradcov Irak požiadal, však nebolo bezprostredne známe.