Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA sa pridali k irackej ofenzíve, zaútočili na ciele IS v Bagdade

Bojovníci z Islamského štátu severne od irackého štátu Mosul. Foto: TASR/AP

Americké ústredné velenie ďalej uviedlo, že pri útokoch bola zničená jedna z bojových pozícií militantov, z ktorej útočili na iracké bezpečnostné jednotky, a šesť vozidiel patriacich IS.

Washington 16. septembra (TASR) - Americká armáda v pondelok zasiahla ciele teroristickej organizácie Islamský štát (IS) juhozápadne od Bagdadu. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ústredného velenia USA.

"Nálet juhozápadne od Bagdadu bol prvým útokom, ktorý sme uskutočnili v rámci našich posilnených snáh, ktoré idú nad rámec ochrany našich vlastných ľudí a humanitárnych misií, na ciele (Islamského štátu), ako iracké sily pokračujú s ofenzívou," vyhlásilo velenie.

Zatiaľ čo pri predošlých zásahoch v Iraku Spojené štáty predovšetkým sledovali ochranu svojich vlastných záujmov a občanov, ako aj pomoc irackým utečencom, najnovšie útoky boli formou priamej pomoci irackej armáde v jej boji proti militantom, doplnila agentúra AP.

Americké ústredné velenie ďalej uviedlo, že pri útokoch bola zničená jedna z bojových pozícií militantov, z ktorej útočili na iracké bezpečnostné jednotky, a šesť vozidiel patriacich IS.

Útok je súčasťou snahy Spojených štátov intenzívnejšie reagovať na postup radikálnej džihádistickej skupiny, ktorá zabila niekoľkých rukojemníkov zo Západu a jej snahám rozšíriť zabraté územia v Sýrii a Iraku.

Podľa The New York Times bojuje v radoch IS približne 1000 Turkov

Približne 1000 Turkov sa pridalo k extrémistickej skupine Islamský štát (IS), napísala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na správu amerického denníka The New York Times.

Turecko je podľa denníka jedným z najväčších zdrojov zahraničných bojovníkov skupiny IS, ktorá ovládla rozsiahle oblasti v Iraku a Sýrii.

The New York Times sa vo svojej správe odvolal na predstaviteľov tureckej vlády a správy v médiách. Správa citovala príklad 27-ročného bývalého bojovníka, ktorého odviedli do Sýrie spolu s jeho desiatimi priateľmi. Do radov IS vstúpili po výcviku, ktorý trval 15 dní. Mladík podľa vlastných slov zastrelil dvoch mužov, podieľal sa na verejnej poprave a pochoval zaživa inú osobu.

Spojené štáty odhadujú, že IS má celkovo 20.000-31.500 bojovníkov.

Turecko dosiaľ odolávalo medzinárodnému tlaku, aby sa pripojilo ku koalícii krajín, ktoré chcú šírenie IS zastaviť vojenskou silou. Ankara tvrdí, že chce zohrávať oba humanitárnu úlohu. Podľa vlastného vyjadrenia nechce dávať extrémistom zámienku, aby ublížili 49 tureckým diplomatom, ktorých pred tromi mesiacmi uniesli v Iraku.