Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Americký Senát schválil 225 mil. dolárov na pomoc Izraelu s obranou

Izraelskí vojaci stoja pri batérii mobilného systému protiraketovej obrany Železná kupola na predmestí Jeruzalema. Foto: TASR/AP

Hlasovanie v Senáte prišlo po tom, ako ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok oznámilo dodávky munície pre Izrael, a v deň, keď v pásme Gazy po niekoľkých hodinách stroskotalo prímerie.

Washington 1. augusta (TASR) - Americký Senát dnes jednohlasne schválil poskytnutie pomoci 225 miliónov dolárov (168 mil. eur) pre izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola.

Príslušný zákon musí prijať ešte Snemovňa reprezentantov a podpísať prezident Barack Obama. Vzhľadom na tradične silnú podporu amerických kongresmanov pre Izrael sa neočakáva, že by v snemovni narazil na významnejší odpor.

"Vysielame jasný odkaz Hamasu, že jeho teroristické taktiky a snahy terorizovať izraelské obyvateľstvo nebudú úspešné," vyhlásil líder republikánov v Senáte Mitch McConnell.

Hlasovanie v Senáte prišlo po tom, ako ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok oznámilo dodávky munície pre Izrael, a v deň, keď v pásme Gazy po niekoľkých hodinách stroskotalo prímerie pôvodne dohodnuté na 72 hodín.

Izraelský systém Železná kupola, ktorý čiastočne financovali Spojené štáty, zostrelil počas terajšieho trojtýždňového konfliktu v Gaze väčšinu z rakiet odpálených palestínskymi militantmi z pásma na izraelské mestá.

Informácie priniesli agentúry Reuters a AP.