Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

USA, Japonsko a Južná Kórea odsúdili štart severokórejskej rakety

Na archívnej snímke raketa. Foto: TASR/AP

Predchádzajúce dva pokusy Severnej Kórey v máji a auguste zlyhali.

Soul 21. novembra (TASR) – Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea odsúdili štart severokórejskej rakety so špionážnym satelitom, ktorým Severná Kórea (KĽDR) porušila niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). TASR informuje na základe správ agentúr Jonhap a AFP.

Severná Kórea v utorok smerom na juh odpálila raketu s vojenským špionážnym satelitom. Raketa preletela ponad územie Japonska smerom na Tichý oceán. Japonsko obyvateľov prefektúry Okinawa vyzvalo, aby sa evakuovali do krytov, neskôr výzvu odvolalo.

Štart špionážneho satelitu prišiel o jeden deň skôr, ako sa očakávalo. KĽDR informovala Japonsko, že satelit vypustí na obežnú dráhu v období medzi stredou a 1. decembrom. Predchádzajúce dva pokusy Severnej Kórey v máji a auguste zlyhali. Južná Kórea bezprostredne po doručení oznámenia varovala KĽDR, aby raketu neodpaľovala, pretože ide o porušením rezolúcie BR OSN.

"Spojené štáty dôrazne odsudzujú vypustenie vesmírneho plavidla KĽDR pomocou balistickej raketovej technológie. (Takýto postup) bezočivo porušuje niekoľko rezolúcií BR OSN, zvyšuje napätie a ohrozuje bezpečnostnú situáciu v regióne," vyhlásila hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Spojených štátov Adrienne Watsonová.

Japonský premiér Fumio Kišida v utorok uviedol, že incident odsudzuje "v maximálnej možnej miere". Dodal, že riešenie situácie bude konzultovať s USA, Japonskom a ďalšími zainteresovanými krajinami.

Pchjonjang medzitým oznámil, že štart špionážneho satelitu bol úspešný. Štátna agentúra KCNA uviedla, že raketa "presne umiestnila špionážny satelit Malligyong-1 na obežnú dráhu".