Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Joe Biden vyhral primárky v štátoch Mississippi a Missouri

Na snímke demokratický prezidentský kandidát Joe Biden reční počas primáriek. V Los Angeles, 3. marca 2020. Foto: TASR/AP

Volebné zhromaždenia demokratov v utorok okrem toho prebehli aj v Idahu, Severnej Dakote a v štáte Washington na západnom pobreží USA.

Washington 11. marca (TASR) – Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvíťazil vo včerajších prezidentských primárkach demokratov v štátoch Mississippi a Missouri. Uvádza sa to v prognóze novín The Washington Post, podľa ktorého si tak Biden posilnil svoju pozíciu pred rivalom Berniem Sandersom.

Demokratické primárky sa v utorok konali v šiestich štátoch USA. Prognózy výsledkov sú zatiaľ známe len zo štátov Mississippi a Missouri, kde sa celkovo súperilo o 104 delegátov.

Prvé výsledky naznačujú možné víťazstvo Bidena aj v štáte Michigan; po zrátaní 10 percent hlasov tam mal pred Sandersom zhruba 10-percentný náskok. Americké médiá však zatiaľ víťaza v Michigane neprognózovali. V štáte Michigan sa v rámci utorkových primárok súperilo o najvyšší počet delegátov (125).

Volebné zhromaždenia demokratov v utorok okrem toho prebehli aj v Idahu, Severnej Dakote a v štáte Washington na západnom pobreží USA.

Okrem Severnej Dakoty mali vo zvyšných štátoch primárky aj republikáni, medzi ktorými je však jednoznačným favoritom úradujúci prezident USA Donald Trump.

Joe Biden triumfoval aj minulý týždeň v rámci tzv. supervolebného utorka, keď podľa doposiaľ nekompletných výsledkov zaznamenal víťazstvo v demokratických primárkach v deviatich štátoch. Jeho hlavný súper v boji o prezidentskú nomináciu demokratov Bernie Sanders ho predstihol len v troch štátoch.

Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvíťazil v prezidentských primárkach demokratov v kľúčovom štáte Michigan, kde sa v rámci tzv. druhého supervolebného utorka (10. marca) súperilo o najvyšší počet delegátov. Uvádza sa to v prognóze televízie NBC.

V štáte Michigan sa v rámci utorkových primárok súperilo o najvyšší počet delegátov (125) nominačného snemu Demokratickej strany. Pred predchádzajúcimi prezidentskými voľbami v roku 2016 v Michigane zvíťazil Bernie Sanders.

Podľa prognóz CNN si Biden najnovšie pripísal na svoje konto aj víťazstvo v štáte Idaho, kde sa súperilo o 20 delegátov nominačného zjazdu demokratov.