Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

K Floride smeruje silný hurikán Matthew, na Haiti zabil vyše 100 ľudí

Ray Hayyat nesie vrecia s pieskom k svojmu obchodu pred príchodom hurikánu Matthew v Daytona Beach, na Floride 6. októbra 2016. Foto: TASR/AP

V pobrežných oblastiach amerických štátov Florida, Georgia a Južná Karolína vydali príkazy na evakuáciu. Ak bude hurikán postupovať na sever, mohol by zasiahnuť aj Severnú Karolínu.

Port-au-Prince 6. októbra (TASR) - Mimoriadne nebezpečný hurikán Matthew zabil v Haiti a v susednej Dominikánskej republike podľa novej bilancie najmenej 112 ľudí, informovala dnes BBC. Uviedla, že Matthew opäť zosilnel na hurikán štvrtej kategórie, druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice, a dnes večer SELČ sa pohyboval nad Bahamami. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou vyše 200 kilometrov za hodinu a očakáva sa, že počas dnešnej noci zasiahne s plnou silou Floridu, kde prezident Barack Obama vyhlásil stav ohrozenia.

V pobrežných oblastiach amerických štátov Florida, Georgia a Južná Karolína vydali príkazy na evakuáciu. Ak bude hurikán postupovať na sever, mohol by zasiahnuť aj Severnú Karolínu.

Floridský guvernér Rick Scott varoval pred možnými katastrofálnymi následkami hurikánu pre jeho štát, kde dostalo príkaz opustiť svoje domovy asi 1,5 milióna ľudí.

Meteorológovia varovali pred vzostupom hladiny mora na východnom pobreží Floridy - väčšina odhadov uvádza, že môže stúpnuť o 2,7 metra. Podľa BBC je to len malá hodnota v porovnaní s ničivým hurikánom Katrina, keď more stúplo až o 7,6 metra. Napriek tomu je Matthew potenciálne veľmi ničivý. Národné centrum pre hurikány v Miami predpovedalo, že Matthew zasiahne americkú pevninu ako najsilnejší hurikán od hurikánu Charley v auguste 2004.
Ľudia sa zhromažďujú v provizórnom prístrešku - v telocvični strednej školy pred príchodom hurikánu Matthew v Boynton Beach, na Floride 6. októbra 2016.
Foto: TASR/AP

Naďalej možné je ďalšie zosilnenie tohto hurikánu až na najvyšší, piaty stupeň. Takáto búrka zasiahla USA podľa BBC naposledy v auguste 1992 a bol to hurikán Andrew.

Na Haiti potrebuje po prechode hurikánu pomoc najmenej 350.000 ľudí, pričom juhozápad tohto ostrova je celkom zničený. V najviac postihnutom meste Roche-a-Bateau zomrelo asi 50 ľudí.

Na Kube sú v dôsledku hurikánu odrezané od zvyšku krajiny štyri mestá, vrátane historického mesta Baracoa, keďže prístupové cesty sú zatarasené obrovskými kusmi skál.