Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Federálne úrady zadržali na juhu Kalifornie 244 migrantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zadržaní pochádzali z Mexika a 20 ďalších krajín.

Los Angeles 1. septembra (TASR) - Imigračné úrady zadržali pri štvordňovej razii na juhu Kalifornie 244 ľudí so záznamami v trestnom registri. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenia Amerického colného a imigračného úradu (ICE).

Vyše polovica zo zadržaných bola v minulosti odsúdená za trestné činy, zatiaľ čo zvyšok usvedčili z rôznych priestupkov. Voči zaisteným osobám, ktoré aktuálne nečelia trestnému stíhaniu, sa začne deportačné konanie.

Vysoké číslo zadržaných podľa ICE podčiarkuje dôležitosť deportácie takých imigrantov, ktorí v USA páchajú trestnú činnosť a predstavujú hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

Zadržaní pochádzali z Mexika a 20 ďalších krajín. K najväčšiemu počtu, a síce 99 zadržaní, došlo v okrese Los Angeles. Nasledovali okresy Orange (55 zadržaní), San Bernardino (43), Riverside (24), Santa Barbara (20) a San Luis Obispo (3 zadržania). Rozsiahla razia sa skončila vo štvrtok.

Federálna vláda pri riešení problému imigrácie často čelí nedostatočnej spolupráci zo strany miestnych úradov. Problém sa opätovne dostal do centra pozornosti širšej verejnosti po tom, ako Mexičan s bohatým záznamom v trestnom registri zastrelil v júli v San Franciscu 32-ročnú ženu.

V roku 2014 vyhostil ICE zo Spojených štátov celkovo 102.224 ľudí, čo je o 24 percent menej ako v predchádzajúcom roku. V nadchádzajúcom období sa pritom očakáva ďalší pokles. Dôvodom je podľa ICE najmä to, že miestne úrady zadržiavať osoby na žiadosť federálnych imigračných úradov.