Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Na severe Kalifornie opäť vyčíňajú lesné požiare

Hasiči hasia horiaci les pri jednej z ciest v okolí mesta Santa Rosa v americkej Kalifornii Foto: TASR/AP

Zatiaľ najrozsiahlejší požiar, ktorý vo východnej časti Oregonu zachvátil plochu s rozlohou 1600 km2, sa v sobotu podarilo dostať pod kontrolu.

Plymouth 28. júla (TASR) - Hasiči v severnej Kalifornii dnes zápasili s lesným požiarom, ktorý zničil už desať domov a stovky ľudí žijúcich v blízkosti mesta Plymouth v pohorí Sierra Nevada donútil k evakuácii. Okrem toho úrady uzavreli v oblasti niektoré prístupové cesty.

Plamene sa šíria veľmi rýchlo, čomu napomáha vysoká teplota vzduchu, silný vietor a veľmi suchá vegetácia. Lesný požiar a zadymenie zhoršili kvalitu vzduchu v meste Sacramento.

S požiarom bojuje asi 1500 hasičov, ktorí majú k dispozícii aj cisternové lietadlo.

Lesný požiar vypukol dnes aj západne od Yosemitského národného parku. Ako informovala agentúra AP, ohňu padol za obeť jeden dom v osade Foresta. Do hasenia tohto požiaru sa zapojilo asi 400 hasičov.

Samotný park je zatiaľ otvorený a nie je požiarom ohrozený, informovala agentúra AP. Uzavretá je však diaľnica, ktorá park spája s oblasťou okolo Sanfranciského zálivu.

Lesné požiare vypukli aj v ďalších štátoch na západe USA, napríklad v Colorade a Utahu.

Zatiaľ najrozsiahlejší požiar, ktorý vo východnej časti Oregonu zachvátil plochu s rozlohou 1600 km2, sa v sobotu podarilo dostať pod kontrolu. Iný požiar, ktorý vyčíňa v štáte Washington, zasa zničil asi 300 domov, uviedla AP.