Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kaliforniu sužujú rýchlo sa šíriace požiare

Požiar domu v Oroville v americkej Kalifornii, 9.7.2017 Foto: TASR

Požiare sú dôsledkom vlny horúčav, ktorá zasiahla južnú Kaliforniu a v meste Los Angeles prekonala rekord, keď teplota vzduchu v centre mesta dosiahla v sobotu na poludnie 35,5 stupňa Celzia.

Oroville 9. júla (TASR) - Rýchlo sa šíriace požiare na úpätí pohoria Sierra Nevada v americkom štáte Kalifornia zničili najmenej desať stavieb vrátane rodinných domov a viacero ľudí pri nich utrpelo ľahké zranenia. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Požiare sú dôsledkom vlny horúčav, ktorá zasiahla južnú Kaliforniu a v meste Los Angeles prekonala 131-ročný rekord, keď teplota vzduchu v centre mesta dosiahla v sobotu na poludnie 35,5 stupňa Celzia, čo je o pol stupňa viac ako v roku 1886.

Vysoké teploty prispeli aj k tomu, že požiar v okresoch Santa Barbara a San Luis Obispo sa v noci z piatka na sobotu rozšíril z približne z 11 štvorcových kilometrov na plochu 23 štvorcových kilometrov. Do boja s ohňom bolo v tejto oblasti nasadených 1000 hasičov, päť vrtuľníkov a štyri hasičské lietadlá.

Pri požiari v okrese Butte ležiacom približne 100 kilometrov severne od mesta Sacramento, utrpelo ľahké zranenia päť miestnych obyvateľov a jeden hasič. Požiar tam horí na ploche 3,5 štvorcového kilometra.

Meteorológovia varujú, že v niektorých oblastiach kalifornského vnútrozemia sa v letných mesiacoch môžu čoraz častejšie vyskytovať aj teploty okolo 43 stupňov Celzia, ktoré sú už životu nebezpečné pre seniorov, deti a ľudí pracujúcich po holým nebom.